kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Ekim 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan: Hiç kimse kararlılığımızı sınamaya kalkmasın

AA
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin terörle mücadelede kararlı ve bu kararlılığın kesin olduğunu vurgulayarak, "Hiç kimse bu kararlılığımızı sınamaya, test etmeye kalkmasın" dedi.

Babacan, Orta Doğu turunun ilk ayağı olan Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından kabul edildi.Babacan, yaklaşık 1 saat 15 dakika süren kabulden sonra yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz'in iki önemli ülkesi olan Türkiye ile Mısır arasındaki işbirliğinin önemine işaret etti.

İki ülke ilişkilerinin özel ekonomik yönünün, 140 Türk firmasının Mısır'da yatırım yapmasıyla önemli boyut kazandığını kaydeden Babacan, iki ülke arasında geçen yıl 1 milyar dolar olan ticaret hacminin 1,5 milyar dolara çıkmasının beklendiğini bildirdi.

Mübarek ile görüşmesinde Irak, Filistin-İsrail sorunlarıyla Lübnan'da yaklaşan seçimler gibi başlıca konuların gündeme geldiğini belirten Babacan, bu konularda Mısır ile ortak yaklaşım ve hedefler bulunduğunu söyledi.Babacan, "İki ülkenin ortak hareket ederek bölgesel pek çok sorunun çözümünde etkili olacağını söyledim" diye konuştu.

TERÖRLE MÜCADELE

Dışişleri Bakanı Babacan, görüşme sırasında terörle mücadele konusunda bölgesel ölçekte işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettiğini bildirdi.

Babacan, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de terörün tüm dünyanın mücadele ve ortak hareket etmesi gereken bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, terör örgütü PKK'nın saldırılarına yıllardır muhatap olmuş bir ülke olduğunu hatırlatan Babacan, sadece son bir ay içinde 30 şehit verildiğine işaret etti.

Babacan, terör örgütüyle mücadelede hem ABD hem Irak ile ortak mücadele vermek için çaba harcadıklarını, ancak sorunun çözülmediğini, tersine büyüdüğünü söyledi.

TBMM'nin hükümete verdiği yetkiye işaret eden Babacan, gerekirse düzenlenebilecek operasyonun, sınırlı ve terör örgütüne yönelik olacağını kaydetti.Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne verdiği önemin altını çizen Babacan, "Türkiye şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Irak halkının huzur ve refahı için, Irak'taki Kürt, Arap, Türkmen akrabalarımızın huzur ve refahı için çaba harcamaya devam edecektir" ifadesini kullandı.

Babacan, Kasım ayında İstanbul'da evsahipliği yapacakları Irak'a komşu ülkeler genişletilmiş toplantısında Irak'la ilgili bütün konuların genişçe ele alınması fırsatını bulacaklarını kaydetti.Dışişleri Bakanı Babacan, bir soru üzerine, terör örgütüyle mücadelede Irak ve ABD ile işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, şöyle dedi:

"Biz terörle mücadelede kararlıyız. Bu kararlılığımız kesindir ve hiç kimse bu kararlılığımızı sınamaya, test etmeye kalkmasın."

Bakan Babacan, Kahire'deki temasları çerçevesinde Mısır Başbakanı Ahmed Nazif tarafından kabul edilecek, Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile bir araya gelecek.Babacan, temaslarını tamamladıktan sonra Lübnan'ın başkenti Beyrut'a geçecek.