kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AKM'nin yıkılması Komisyondan geçti

Yeni Haber
İstanbul'un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlanmasını öngören tasarı Milli Eğitim Gençlik ve Kültür Komisyonu'nda, uzun tartışmaların ardından kabul edildi. CHP'nin karşı çıktığı tasarı, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Kabul edilen tasarı ile Atütürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılıp yıkılmaması konusundaki karar verme yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKM'nin yıkılıp yıkılmaması konusunda henüz karar vermediklerini, ancak bu yetkiye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Yerine koyacak bir yapı olmadıkça AKM'nin yıkılmayacağını vurgulayan Günay, "Ayazağa'da bir yapı var. Onu tamamlayarak komple bir kültür merkezi haline getirirsek, AKM'nin yıkılması sözkonusu olabilir"

Komisyonun CHP'li üyeleri ise AKM'nin yıkılması kararının, AK Parti'nin opera ile hesaplaşması olduğunu savundular. CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, bundan önceki Kültür Bakanı Atilla Koç'un, "AKM'yi komünistler yaptı" dediğini hatırlatarak, "Şimdi AKP'liler mi yıkacak" diye sordu. Murarrem İnce, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesinin Sayıştay denetimi kapsamından çıkarılarak, dört müfettişin denetimine verilmesini eleştirdi. CHP İstanbul Millevekili Nur Serter, AKM'nin yıkılmasına karşı çıkmalarındaki en büyük nedenin, yıkılan yere bir alışveriş merkezi yapılacağı kuşkusu olduğunu ifade etti.

Eleştirilere cevap veren Bakan Günay, Sayıştay denetimi ve Devlet İhale Kanunu hükümlerinin bu tasarı kapsamına alınması durumunda, çalışmaların yetişmeyeceğini söyledi. Günay, AKM'nin yıkılması durumunda yerine daha görkemli bir kültür merkezi yapılacağını, burasının kesinlikle ticari merkez olmayacağını bildirdi.

Komisyon taplantısında CHP'li Muharrem İnce'nin, Bakan Ertuğrul Günay için, 'takım değiştirdi' demesi gerginliğe neden oldu. AK Partili vekiller İnce'ye tepki gösterdi.

CHA