kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Abdullah Gül, Dışişleri Bakanlığı döneminde de Linden ile sık sık biraraya geliyordu.

Malezya modeline Gül engel olabilir

NUR BATUR STRASBOURG
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Linden'e göre, Türkiye'nin Malezya olmaması, Cumhurbaşkanı Gül'ün elinde. Linden "Gül, korkan Türklerin de cumhurbaşkanı olmalı, önyargıları ortadan kaldırmalı " diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Malezya modeline Gül engel olabilir
Türkiye tam 57 yıldır Avrupa'da demokrasi, insan hakları ve hürriyetlerin kalbinin attığı Avrupa Konseyi'nin üyesi! Hem de kurucu üye! 57 yıl önce Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Norveç ve Yunanistan'la yola çıktığı zaman tek bir hedefi vardı: "Hitler ve Mussolini gibi liderleri tarihe gömmek", "Avrupa'da bir daha sarsılmamak üzere demokrasiyi ve insan haklarını güçlendirmek." Geçen yarım asırda köprülerin altından çok sular aktı. Doğu ve Batı'yı ayıran duvarlar yıkıldı, büyük Avrupa'nın temelleri atıldı. Türkiye ile Avrupa Konseyi arasındaki ilişkilerde de bazen bahar havası yaşandı, bazen de büyük fırtınalar! Van den Linden, söyleşimizde ilişkilerde yeni bir sayfayı açabilecek çok önemli bir uyarı yaptı: "Kuşku doğması halinde anayasa değişikliğini Venedik Komitesi'ne götürürüz."

'DESTEKLEDİM'
Venedik Komitesi ne anlama geliyor? Konsey çatısı altında 1990'da kurulan Komite, anayasal sorunlarla ilgili inceleme yapıp rapor hazırlıyor. Komitenin raporu tavsiye niteliğinde olsa da üyeliği bile askıya alınabileceği bir süreci başlatıyor. Eğer Meclis, Komite'den Türkiye'deki anayasa değişikliğini incelemesini isterse, böyle bir mekanizma başlatmış olacak. Van den Linden, şöyleşimizde, böyle bir süreci ancak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önleyebileceği mesajını verdi. Linden'in deyimiyle; "Türkiye'nin Malezya olmaması Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün elinde."

* Konsey'de konuşacak ilk Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olacak...
Bu ziyaret çok önemli. Burası demokrasinin, insan haklarının ve hukukun kalbi. Türkiye'de tartışmalar sürerken Avrupa'nın en büyük Parlamenter Meclisi'ne hitap edecek. Konseyin önemini iyi biliyor

* Gül'ün Cumhurbaşkanlığı büyük tartışmalara yol açtı. Siz nasıl baktınız?
Ben seçimlerden önce de Abdullah Gül'ü destekledim. Çünkü Gül, Türkiye'yi Avrupa kurumlarına itiyor. AB müzakerelerinde çok iyi bir izlenim bıraktı ve çok olumlu rol oynadı.