kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İngilizler YTL diyor Türkler Avro

Yeni Haber
Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan yabancılar restoranlarda Türk Lirası kullanılması için başvuruda bulunurken, işyerlerindeki fiyat listelerinin de Türkçe yazılmasını istedi.

75. Dil Bayramı'nın hemen sonrasında Muğla'nın Fethiye ilçesinde yaşayan yabancılardan örnek bir davranış geldi.

Ölüdeniz beldesindeki İngilizler, restoranların Avro, Dolar ve Pound yerine Lira kullanmasını önerdi. Bölgede yaşayan İngilizlerin kurmuş olduğu ORA (Ovacık Residents Association) Ovacık Sakinleri Grubu Öludeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz'ı ziyaret ederek, bu isteklerini kendisine bildirdi.

"TÜRKİYE'DE YAŞIYORUZ,TÜRK PARASI KULLANMAK İSTİYORUZ"

Ölüdeniz ile ilgili 8 maddelik bir gündem oluşturan ORA grubu temsilcileri, kentteki ulaşım, yeşil alan, spor sorunları ve çözüm yolları sundu. Grubun sunduğu en önemli istek maddesini ise restoran ve diğer işletmelerin tabelalarında fiyatların YTL olarak yazılması ve hesapların da yine Türk Lirası ile alınması oldu. 90 kişiden olaşan Derneğin Başkanı Peter Cilsyley, Türkiye'de yaşadıklarını ve Türk parasını kullanmak istediklerini söyledi.

"Siz İngiltere'ye gelseniz kaç yerde Türk lirası ile alışveriş yapabilirsiniz? Veya kaç işyerinin kapısında fiyatlar Türk Lirası ile yazar? Neredeyse hiçbir yerde. İşte bizde Türkiye'de yaşıyorsak, fiyat etiketlerinin buranın parası ile yazılmasını istiyoruz" diyen ORA Başkanı Cilsyley, Başkandan bu konuda destek beklediklerini anlattı. Cilsyley, esnafın fiyat listelerini yabancı tutmasındaki amacını da, "Bu şekilde fiyatları artırdıklarını zannediyorlar" diyerek yorumladı.

Ölüdeniz Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz da, yabancılardan böyle bir istek gelmesinin Türkçe açısından sevindirici olduğunu söyledi. Konuyla ilgili olarak kendilerinin iki yıl önce böyle bir kampanya zaten başlattıklarını aktaran Yılmaz, bölgede bulunan esnafın zorlama yapmadan ikna yoluyla tabela ve fiyat listelerinde Türkçe kullanmalarını istediklerini ifade etti.

Başlattıkları kampanyanın her geçen gün karşılığını aldıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle dedi: "Biz 1980'li yıllarda turizm yapmaya başladık. O zamanlar yabancı dil sorunu vardı. Herkes yabancı dil bilmiyordu. Ama yeni kuşakta böyle bir sorun yok. Hemen herkes yabancı dil biliyor. Bunun için onlara önce Türkçe sonra İngilizce diyoruz. Her toplantıda işletmecilere de bu temennimizi aktarıyoruz. Bu bir geçiş aşaması olduğu için ise zorlama yapmıyoruz."

(CHA)