kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Ekim 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

2 kat merdiven çıkan hastaya seks serbest

Dr. Metin Okucu
Eşim by-pass ameliyatı oldu. 65 yaşında ve cinsel yönden istekli biri. Ama ben çok korkuyorum çünkü onun seks yaparken öleceğini düşünüyorum. Seks yapmak, kalp hastaları için tehlikeli midir, yoksa değil midir?
Zülal T./İzmir


Eşinizin cinsel ilişki sırasında kalp krizi geçireceğine yönelik endişeniz yersiz. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum çünkü bu konuda pek çok araştırma var. Harvard Tıp Fakültesi'nde 858 erkek ve kadın arasında yapılan bir araştırmada, daha önce bir kez kalp krizi geçirmiş olanlarda da dahil, cinsel ilişkinin bir yeni krize neden olma ihtimali milyonda 2 olarak bulundu. Cinsel ilişkinin diğer bedensel faaliyetlerden daha riskli olduğu sanılır ancak bu yönde bir kanıt yok. Kalp krizi geçirmek veya kalp ameliyatı olmak cinsel hayatın sonu olmamalı. Tam tersine böyle yapmanın yaratacağı stres, kalp için daha zararlıdır. Ameliyattan sonra bir süre mastürbasyon denenebilir. Bu sayede hem cinsel istek ve zevklerin devam ettiği, hem de zararı olmadığı görülür. Kalp sorunları sonrası, cinsel ilişkilerin başlangıçta tanıdık kişilerle yaşanması önerilir. Sertleşme sorunu yaşayanlar için de çok etkili ve güvenli ilaçlar olduğunu unutmayın. Tabii kendi kendinize değil, doktor önerileriyle kullanmak şartıyla.

EGZERSİZ RİSKİ AZALTIR
Araştırma sonuçlarına göre önceden kalp hastalığı olanlarla, tamamen sağlıklı olanlar arasında bir fark bulunamamış. Cinsel ilişkiden sonra 2 saat geçmiş ise, endişelenmeye hiç gerek yok. Aynı araştırmacılara göre, düzenli olarak kondisyon egzersizleri yapan kalp hastaları için cinsel aktivite hiçbir risk taşımıyor. Her gün, hafif yokuş yukarı 30 dakika yürüyüş yapmak, seks sırasında sorun yaşama ihtimalini neredeyse yok ediyor. Çok hafif düz koşular veya bisiklet de aynı faydayı sağlıyor. 30 dakikalık tek çalışma yerine, 3 kez 10 dakikalık spor da yapabilirsiniz. Kondisyon çalışan hastalarda kaslar kandaki oksijeni daha kolay alabilecek ve bu sayede seks sırasında kalbiniz fazla çalışmak zorunda kalmayacaktır. Ancak, bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. Cinsel ilişkinin kalp üzerindeki etkisi, 2 kat merdiven çıkmakla aynıdır. Bir başka çalışmada, bu kez, 6 bin kalpten ölüm nedenine bakılmış ve bunlardan sadece yüzde 1'inin seksle ilişkili olduğu görülmüştür. Daha ilginç olan ise, ölümlerin büyük çoğunluğunun evlilik dışı ilişki sırasında veya ağır yemek veya içki alımı sonrasında gerçekleşmesidir. Bu çalışmalar Türkiye'deki milyonlarca kalp-damar hastası için güven tazeleyen sonuçlar içeriyor. Genellikle kalp hastaları seks yaparken nabızlarının hızlanmasının, kalpleri üzerinde aşırı yük yaratacağını düşünürler. Doktorlar da bu konuda yeterli güvence vermekten kaçınırlar. Aslında kalp hastalarının kaç yıl yaşayacakları ve hayat kalitelerinin nasıl olacağı konusunda da merak ettikleri çok şey vardır. Araştırmalar tüm bu sorulara yanıt veriyor. Lütfen bu yazıyı eşinizle birlikte okuyun!