kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ODD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar

'Çevreci otonun vergisi düşük olsun'

CÜNEYT TOROS
Otomotivciler, çevreyi kirleten yaşlı araçların kullanımının yüksek vergilerle caydırılması, yeni nesil araçlarda ise vergilerin düşürülmesini önerdi..
Otomotivciler, çevre için harekete geçti. Otomobil distribütörlerini bir çatı altında toplayan Otomotiv Distribötürleri Derneği (ODD), Çevre ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na otomotiv sektöründeki uygulanan vergilerde değişiklik yapılması için bir öneride bulundu. Bu öneriyle çevre kalitesinin iyileştirilmesi için daha az kirlilik emisyonu olan yeni nesil araçların teşvik edilmesi hedefleniyor. Buna göre, çevreyi kirleten yaşlı araçların yüksek vergilerle kullanımı caydırılırken, çevreyi daha az kirleten yeni nesil araçlar daha düşük vergilerle teşvik edilecek.

OTOMOTİV PARKI YAŞLI
ODD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar, AB ülkelerinin çevre konusundaki hedefleri, araç üretim standartlarının yanı sıra araçların vergilendirilmesi politikaları ile de desteklediklerini söyledi. Türkiye'nin araç parkının önemli bir bölümünün yaşlı ve teknolojik olarak eski ve havayı daha çok kirleten araçlardan oluştuğunu belirten Aybar, 21 yaş ve üzeri araçların toplam araç parkındaki oranının yüzde 20 gibi yüksek olduğunu kaydetti. Türkiye'de araç parkının giderek yaşlanmasının nedeni olarak satınalma gücünün düşük olması, vergi yükü nedeniyle yeni araç fiyatlarının yüksek olması ve yaşlı araçlara daha az motorlu araçlar vergisi uygulanmasını gösteren Aybar, mevcut Motorlu Taşıtlar Vergisi politikasının yaşlı araç kullanımını özendirici etki yaptığını kaydetti.