kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yaşlı araç yoldan çıkarsa 375 milyon YTL cebe girer

İLİŞKİLİ HABERLER
Yaşlı araç yoldan çıkarsa 375 milyon YTL cebe girer
ODD, 2003 ve 2004 yıllarında, yaşlı araçların hurdaya çıkarılmasına bağlı ÖTV indirimi uygulaması teşvik yöntemi olarak kullanılmasını öneriyor. Hava kalitesinin korunması amacıyla yakıt emisyon kriterinin vergilemede kullanılması ve buna bağlı olarak araçların hurdaya çıkarılmasının teşviki halinde pazarın yüzde 10 büyüyeceğini öngörülen raporda, yeni uygulama ile 37 bin adet ilave satış sağlanabileceği kaydediliyor. 2003'te 90 bin, 2004'te 190 bin adet aracın hurdaya çıkarıldığını ve pazarın yüzde 20 büyüdüğü ifade edilen raporda, uygulama ile ilave vergi geliri elde edildiği anlatılıyor. Rapordan notlar şöyle:

* 37 bin adet 20 yaş üzerindeki araç parktan çekilmiş olacak.

* Yıllık 64 YTL araç başı Motorlu Taşıtlar Vergisi alınırken, bu tutar 524 YTL'ye çıkacak.

* 37 bin araç nedeniyle sağlanacak motorlu taşıt vergi artışı 17 milyon YTL olacak.

* 560 milyon 973 bin YTL ilave alım vergisi geliri elde edilecek.

* Araç başına 5 bin YTL'lik vergi indirimi sağlandığı durumda, 185 milyon YTL toplam vergi indirimi yapılacak. Buna göre net vergi gelir artışı 375 milyon YTL olacak."

İKİNCİ EL İTHALATI AZALIR
Aybar, yeni vergi sistemiyle otomobil sektörünün Avrupa'dan gelecek ikinci el otomobillerle de mücadele edebileceğini söyledi. Romanya'nın bu uygulama ile ikinci el otomobil ithalatının önünü kestiğini anlatan Aybar, şöyle konuştu: "2007 yılı itibariyle Romanya'da binek tüm araçlarda, motor hacmi, emisyon seviyesi ve araç yaşına bağlı bir vergi sistemi uygulanmaya başlandı. Havayı daha az kirleten araç düşük vergiyle teşvik ediliyor."