kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kemal Unakıtan

Vergi borcu artık banka hesabından kesilecek

(A.A)
Maliye'nin 'Stratejik Planı'na göre yeni düzenlemeler ile vergi borçlarının mükelleflerin banka hesabından otomatik şekilde ve zorla tahsil edilmesi sağlanacak..
Vergi borçları, yapılacak yeni düzenlemelerin ardından mükelleflerin banka hesabından otomatik şekilde ve cebren (zorla) tahsil edilecek. Banka ekstreleri gibi vatandaşa vergi ekstresi de gönderilmeye başlanacak. Edinilen bilgiye göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2009 yılı sonuna kadarki düzenlemelerini içeren Stratejik Planı belli oldu. Maliye Bakanlığı'nın vergiyle ilgili eylem planı niteliğindeki Stratejik Plan'da, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yeni döneme ilişkin görüşlerine de yer verildi. Stratejik Plan'da 2009 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek düzenlemeler de şöyle sıralandı:

İŞTE YENİ UYGULAMA
*
Vergisini zamanında ödemeyenleri tespit edecek, süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsilini sağlayacak sistemler oluşturulacak. Bu amaçla Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi kurulacak.

* Mükelleflerin borç ve alacaklarına ilişkin kayıtlarını güncel olarak tutmak için ''Mükellef Cari Hesabı'' oluşturulacak ve bu hesap mükelleflerin ve ödeme yapacakları kurumların bilgisine açılacak. Böylece mükelleflerin alacak ve borçlarını net şekilde görebilmeleri sağlanacak. Cari hesap sistemiyle mükelleflere, vergi borçlarını zamanında ödeyebilmeleri için vergiyle ilgili tüm işlemlerini içeren vergi ekstresi şeklinde aylık hesap özeti gönderilecek.

* Kamu alacaklarının takibinin gecikmeksizin sağlanması için sorunun erken tespitine yönelik bilgi teknolojisi analiz ve takip sistemi oluşturulacak.

* Cebri tahsilat (haciz ve satış) süreci hızlandırılacak. Amme borçlusunun gayrimenkul ve motorlu taşıt bilgileri öncelikli olmak üzere tüm mal varlığına elektronik ortamda ulaşılabilmesi için ilgili kurumlarla işbirliği yapılacak.Vergi borcunun mükellefin banka hesabından otomatik olarak cebren tahsili sağlanacak. Ayrıca hacizli malların satışının kısa sürede gerçekleşmesine yönelik çalışma yapılacak.

* Elektronik ortamda verilen hizmetler artırılacak. E-Beyanname uygulamasının kapsamı genişletilecek. Gelir vergisinde zorunlu E-Beyanname verme sınırı aşağı çekilecek. Kurumlar vergisini zorunlu olarak E-Beyanname ile veren mükelleflerin KDV ve muhtasar beyannameleri de aynı yolla beyan etmeleri sağlanacak.

* Mükelleflerin işe başlama bildirimi gibi her türlü bildirim, belge ve formların alınması, verilmesi ve saklanması elektronik ortamda yapılacak. Belge istem başvuruları internet yoluyla gerçekleştirilecek.