kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Eylül 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dibe vuran dolara G-7 ülkeleri destek çıkacak

EKONOMİ
G-7 ülkeleri 20 Ekim'deki toplantısında doların keskin değer kaybedişi altın ve petrol fiyatlarının rekor yükselişini ana gündem maddesi yaptı..
Doların son 10 gündür uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesi G-7 ülkelerini harekete geçirdi. Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Eylül tarihinde faiz oranlarını yarım puan indirmesinden sonra doların hızla değer kaybetmesi, sanayileşmiş ülkelerin ekonomi politikalarını belirlemek için oluşturulan G-7 platformunun 20 Ekim 2007 tarihinde yapacağı toplantının ana gündem maddesini oluşturacak. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'den oluşan G-7 ülkeleri önümüzdeki ay yapılacak toplantıda doların keskin düşüşü, petrol, altın, bakır gibi emtia fiyatlarının önlenemez yükselişini ve global ekonomiye etkilerini masaya yatıracak.

BUĞDAY % 22 YÜKSELDİ
Fed'in kararı sonrası dolar tüm zamanların en düşük seviyelerini görürken, petrol ve altın fiyatları da yükselerek rekor üstüne rekor kırdı. Emtia fiyatları son 32 yılın en büyük aylık sıçramasını yaşadı. Emtia fiyatlarının yükselişine buğday, altın ve petrol öncülük etti. Reuters'in 19 emtiadan oluşan Reuters/ Jefferies CRB Endeksi eylül ayında ortalama yüzde 8.1 değer kazandı. Endeks en son 1975 temmuz ayında bu kadar değer kazanmıştı. Buğday fiyatları eylül ayında rekor seviyelere yükselerek 9.51 dolara tırmandı. Buğday fiyatlarının yükselişinde son 26 yılın en düşük stok rakamları etkili oldu.

ALTIN 753 DOLARA ÇIKTI
Buğday fiyatları eylül ayı başından beri yüzde 22 değer kazanırken, mısır fiyatları yüzde 15, soya fasulyesi fiyatları da yüzde 14 arttı. Gümüş fiyatları ise yüzde 2 yükselerek ons başına 13.92 dolara yükseldi. Gümüşün eylül ayındaki değer artışı yüzde 15'i geçti. ABD ham petrolü 20 eylül tarihinde 83.50 dolara kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Altın fiyatları ise önceki gün ons başına 752.80 dolara kadar yükselerek son 28 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.