kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zamanı geldiğinde racon kesmesini biliriz!

BÜLENT İPEK MAGAZİN
atv'nin yakında başlayacak 'Kara Güneş' dizisinde rol alacak olan Mehmet Çepiç, TV dünyasıyla ilgili ağır konuştu. Çepiç, 'Oyuncu mafyası var. Başrollerde hep aynı isimleri görüyoruz. Ama zamanı geldiğindeki biz de racon kesmesini biliriz' dedi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zamanı geldiğinde racon kesmesini biliriz!
TRT'de sunduğu çocuk programlarıyla tanınan, ardından dizilerde 'ağır ağabey' rolleri üstlenen Mehmet Çepiç atv için çekilecek 'Kara Güneş' adlı dizide de rol alacak. Ankara kökenli sanatçı, televizyon dünyasından şikayetçi... Dizilerde şimdiye kadar hep yardımcı oyuncu olarak rol bulan Çepiç, aynı isimlere başrol verilmesini oyuncu mafyasının varlığıyla açıklıyor. Sivri açıklamalarıyla TV dünyasını sarsacak oyuncu, Mehmet Günsür'den Haluk Bilginer'e, Nejat İşler'e kadar bazı oyuncuların alternatifsiz olmadığını öne sürüyor.

* TV dünyasından neden şikayetçisiniz?
Beni alkollü biçimde gecenin bir vakti, Cihangir sokaklarında ya da ne bileyim Bebek'te gece kulübünden çıkarken bulamazlar. Uyuşturucu müptelası olan oyuncuları, sanatçıları, baskınlarda görüyoruz. Tiyatro adabında böyle bir şey yok. Ankara Halk Tiyatrosu'nda Erkan Yücel ile Ankara Sanat Tiyatrosu'nda Rutkay Aziz'le çalıştım. Böyle bir terbiye, edepten geçtim.

* Nedir Ankara terbiyesi?
Dürüst durmak, halka örnek olmak. Yaptığın işle anılmak. Bakıyorsun bir sürü adam var göz önünde, televizyonda. Ama hep aynı adamlar. Televizyon yöneticileri de yapımcılar da karar veremiyor. Basın da bıktı bu insanları görmekten.

* Hep aynı adamlar dediğiniz kimler?
İsim de vereyim, Fikret'i, Nejat'ı, şusu busu... Öyle bir oyuncu mafyası var. Ne muhteşem oyuncularmış ki hep bunlar besleniyor.

* Kim bu mafyanın(!) lideri?
Belki sensin, belki yapım koordinatörü, ya da bir yapımcı... Ya da bağlantı kurduğu üst düzey bir bürokrat. Ama zamanı geldiğinde o oyuncu mafyası kimse, racon da keseceğim yani. Çünkü ben hırsımı aklının önünde tutan bir insan değilim.

FORVETTE SIKINTI VAR
* 'Racon keseceğim' dediniz. Bu işin raconu nedir?
Bunun bir futbol maçı olduğunu düşünün... Bugüne kadar oynadığım bütün dizilerde; 'Aşkın Dağlarda Gezer'de, 'Sıcak Saatler'de, 'Aşkımızda Ölüm Var'da, 'Zor Hedef'te, ve 'Ertelenmiş Hayatlar'da hep gol pası verdim. İyi asist yaptım. Ama ne yazık ki forvette sıkıntı var.

* Bunun sıkıntısı size nasıl yansıdı?
Bana biri gol pası verse topu doksana takacağım. Bana dediler ki: 'Mehmet Çepiç sen çok iyi asist yapıyorsun'. Ben iyi gol pası veriyorum ama gol atamıyorlar. Jön ya da jöndam dediğimiz oyuncuda sıkıntı var veya yapımda sıkıntı var. Racondan kastım da şu: Nasıl yapımcılar, televizyoncular, ve yöneticiler tarafından hep aynı oyuncular destekleniyor... Bir gün benim için de 'Bu adam çok iyi racon kesiyor, yani oynuyor' diyecekler. İşte o, forvette oynadığım zamandır. Başrolü alınca da hepsini yedek kulübesine göndereceğim, hatta ilk 18'e bile giremeyecekler.

* Bazı oyuncular hazırdan mı besleniyor sizce?
Çok hazırdan besleniyor. Atıyorum mesela İngiltere'de yıllar önce en seksi erkek seçilmiş, Türkiye'ye gelmiş her yerde adı geçiyor. Yarışmada o var, dizide o var. Bir müktesep hak... Oyunculuk müktesep hak değil ki. Ben 45 yaşındayım her gün yeni şeyler öğreniyorum.

* Kim bu? Sanki Haluk Bilginer'den bahsediyorsunuz!
Çok insan var böyle. Hep aynı insanlar. En canlısı bu. Bozkurt Kuruç demişti, 'İyi oyunculuk iyi oynamak değildir, bazen durup bakmasını bilmektir'. Ne kadar doğru... Televizyonda muhteşem oyunculuklar yok. Birileri müktesep hak edinmiş bunu. Bana sorarsanız muhteşem bir tane oyuncu var: Şener Şen...

* Haluk Bilginer iyi bir oyuncu değil mi?
Benim gözümde çok iyi bir oyuncu değil. İyi olabilir, İngiltere'de en seksi erkek olabilir. Mehmet Günsür İtalya'da Ferzan Özpetek'in vazgeçemediği oyunculardan olabilir. Ama onun yeteneğinde Türkiye'de çok insan var. Ankara Sanat Tiyatrosu'na bakın. Nejat İşler mesela vazgeçilemez insanlardan biri. Ama dışarda Nejat'lar da çok...

GOL ZAMANI GELİYOR

* Ama o oyuncuların dizileri çok izleniyor ve seviliyor! TV için bu önemli.
Yapımcılar, televizyon kanalları ellerindeki işi riske atmak istemiyor. Bu yüzden daha iyi oyuncu arayışına girmiyorlar.

* Peki gol atacağınız zaman yakın mı?
Artık yaklaşıyor, zamanı geldi. Şimdi iki yeni dizi teklifi daha aldım. Birisi 'Sarı Çiçek Sokağı', diğeri de 'Kara Güneş'... Kara Güneş Diyarbakır'da çekilecek bir doğu hikayesi. Annemin babamın memleketi, oraya gideceğim.

* Kendinizdeki sorunu neye bağlıyorsunuz? İstanbul'a ayak uyduramadınız mı?
Ankara'nın havası ayrıdır. Sosyal değerler orada daha öndedir. Bürokrasi şehridir. Burada o yok. Ama biz Bizans oyunlarına da ayak uydurmasını biliriz. Öyle bir mafya varsa, biz de zamanı gelince raconu keseriz.
Haberin fotoğrafları