kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk

Gökdelenlerden sonra lüks otele de izin çıktı

ERHAN ÖZTÜRK
Mimarlar Odası Taşyapı'nın Moda'daki otel projesine 2005 yılında dava açtı. Başkan Öztürk yargı kararını bekleyeceğini bir yazıyla odaya bildirdi. Ancak dava bitmeden projeyi onayladı..
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün, Moda Burnu'nda Taşyapı İnşaat'ın 5 yıldızlı lüks otel projesine, Mimarlar Odası'nın 2005 yılında açtığı dava sonuçlanıncaya kadar ruhsat vermeyeceği sözü vermesine rağmen, eylül ayının ilk haftasında onay verdiği ortaya çıktı. Başkan Selami Öztürk konuyla ilgili olarak dünkü SABAH gazetesinin "Olmadı Başkan" başlıklı haberini hatırlatarak, "Bravo başkan diyeceğinize 'olmadı başkan' demişsiniz. Moda da yok, görüş de yok" demekle yetindi.

DAVA 2005'TE AÇILDI
Taşyapı tarafından Kadıköy Moda Burnu'nda yapılması planlanan ve projesi İngiliz Atkins Limited şirketi tarafından çizilen 250 odalı lüks Corner Otel ile ilgili olarak Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından İdare Mahkemesi'nde Eylül 2005'te yürütmeyi durdurma ve iptal istemiyle dava açmıştı. Mimarlar Odası, otel inşaatı için yapılacak olan plan tadilatında "hile ve iptal kararını delme" olduğunu ileri sürerek, söz konusu parsellere ait plan tadilatının iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan 1/5 binlik planlarda söz konusu alanda bütün yapılar 6 kat, 18.50 yüksekliğinde iken Taşyapı'nın yapacağı otel projesi ise 12 kat ve 50 metre yüksekliğinde. Proje kapsamında 2 bin 643 metrekare alana toplam 20 bin 720 metrekarelik bina yapılacak.

BAŞKAN SÖZ VERDİ
2006 Aralık ayında SABAH gazetesinde otel projesine açılan davanın haber olarak yer almasının ardından Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk projeye açılan dava sonuçlanıncaya kadar imar izni vermeyeceklerini belirtmişti. Yaptığı açıklamada ilk projede 18 kat olan otel projesinin daha sonra 12 kata indirildiğini anlatan Öztürk, "Mimarlar Odası'nın yaptığı bir itiraz var. Taşyapı bize başvuruda bulundu, biz de İdare Mahkemesi'nin kararını bekleyeceğimizi söyledik. Yeşil alan olduğu için imar vermiyoruz. O arazide 3 emsalden aşağı zaten otel yapamazlar, trafik ve çevreye vereceği etki çok önemli, ayrıca 8- 10 metre kot farkı var demişti." Belediye Başkanı Öztürk'ün onayıyla Başkan Yardımcısı Zekai Dede, 19 Aralık 2006'da Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'ne otelle ilgili bir yazı yazdı. Dede'nin imzasıyla odaya gönderilen yazıda, "13 Kasım 2006'da 'yürütmenin durdurulması hususunda karar verilinceye kadar imar durumu düzenlememesi" sözü özellikle vurgulanıyor.
Haberin fotoğrafları