kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Hasta haklarını ihlal edenlerden misiniz?

Hasta Hakları Birim Sorumlusu olarak çalışıyorum. Bir hasta yakını "hastasını hastaneye getiren taksi şoförünün kendisinden fazla ücret aldığını" söyleyerek bize şikayette bulunmak istedi. "Hastaların hakkını yiyenler sadece beyaz önlüklüler mi?" dedi. Sizce bu tür mağduriyetler hasta hakkı ihlali sayılır mı?

Hastaları mağdur edenler her zaman sağlık çalışanı olmuyor. Bazen diğer bir hasta veya hasta yakını ya da herhangi bir başka kişi de hastanın hakkını ihlal edebiliyor. Örneğin hastane veya acil servis girişine arabasını uygunsuz şekilde park etmiş biri, sedyede veya tekerlekli iskemlede taşınması gereken hasta ve yaralıların işini zorlaştırıyor ve onların can güvenliklerini tehdit edebiliyor. Ya da hastane yakınında bozulmuş gıda satan veya fahiş fiyat isteyen büfe işleteni; üç haftada çöküp deforme olan hasta yataklarını hastaneye satan kişi; hastaneye yetişme derdindeki hastayı görmezden gelip almayan taksi şoförü; ambulansı görüp, siren sesini işittiği halde kenara çekilmeyen sürücü için ne buyurursunuz?

HASTALIK HASTALARI
Hastane hastane, doktor doktor gezen; dün bir hastanede yaptırdığı tetkiklerin aynısını başka bir hastanede tekrar ettiren; evinde adeta küçük bir eczaneyi dolduracak kadar ilaç bulunduran hastalık hastası kişileri de gözünüzün önüne getirin. Gereksiz yere hastaneleri ve hekimleri meşgul edip, sağlığa ayrılan kamu kaynaklarını israf ederek, gerçekten ihtiyacı olanların gereken hizmeti almalarını zorlaştırmaları bir hak ihlali değil midir? Poliklinik önünde sabahtan beri sıra bekleyenleri iteleyip, birilerinin tavassutuyla öne geçme derdinde olan hastalar, başkalarının hakkını yemiş olmuyorlar mı? Hastanın sağlık karnesini alıp, onun üzerinden muayene olan, hastaneye yatan, ilaç yazdıran yakınları, eşi-dostu, hastayı suçlu duruma düşürüp onu istismar etmiş olmuyor mu?

UMUT SİMSARLARI
Hakkında hiçbir bilimsel kanıt olmamasına rağmen, 'her derde deva', 'mucize ilaç', 'kansere çare bulundu', 'beş dakikada sigaradan kurtulun' gibi iddialarla hastaların tıbbi tedavilerini terk ettirip pazarladıkları kendi ürünlerine yönlendiren umut tacirleri için ne düşünürsünüz? "Senin işin doktorluk değil, sihir yapmışlar, büyüyü bozacağım" diyerek, hastaların elindeki avucundakileri soyup, istismar edenler hastaların hakkını ihlal etmiyor mu? Kuşkusuz sayılanların tümü, hastaları mağdur etmektedir. Ancak mağdur olan kişinin hasta olması, bunları hasta hakları kapsamına sokmaz. Hasta hakları, hastaların ve yakınlarının sağlık hizmeti alım sürecinde karşılaştıkları ve daha çok sağlık kurumları ile sağlık çalışanlarının neden oldukları hak ihlallerini kapsar. Sözünü ettiğimiz eylemlerin bir kısmı 'suç' iken; diğer bazıları ise 'kabahat ya da etik dışı davranış' kapsamında değerlendirilebilir. Bu tür durumlar için hak arama yolları mevzuatımızda bellidir. Ancak bunların arasında 'Hasta Hakları Birimleri' yoktur. Hastanıza, şoförler odasına veya valiliğe başvurmasını öneriniz.