kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Japonya, Ay'ı incelemek için füze yolluyor

Yeni Haber
Japonya, Ay'ın köken ve evrimini daha iyi anlayabilmek amacıyla yarın uzaya sonda ve gözlem uyduları gönderecek. H2-A adı verilen füze, yarın yerel saatle 10.30'da (TSİ 04.30) güneydeki Tanegaşima uzay merkezinden fırlatılacak.

Füze, "Kaguya" adı verilen gözlem sistemini yörüngeye yerleştirecek. Sistem, 1999 yılında başlatılan "Selene" adlı araştırma programı çerçevesinde geliştirildi.
Japon uzay kurumu yetkilileri, "Kaguya"nın fırlatılışının, Ay'ın keşfi bakımından yepyeni bir çağın başlangıcı olacağını düşünüyor.355 milyon dolarlık programın, 1969'daki Amerikan Apollo programından bu yana en büyük proje olduğu belirtiliyor.

Ay'a ayak basmanın ya da belli noktalara uzay aracı indirmenin, bu gök cisminin tam anlamıyla anlaşılmasına yetmediğini söyleyen Japon uzmanları, uzaktan mercek altına alarak Ay'ın tamamı hakkında çok daha ayrıntılı bilgi edinebileceklerini düşünüyor. Bir yetkili, "Kutuplarda donmuş halde su bulunduğu iddiasını bu yolla doğrulayabileceklerini ya da çürütebileceklerini" belirtti.

Japonlar, insanoğlunun Ay'dan ne şekilde yararlanabileceğinin de bu araştırma sonunda belli olacağına inanıyor."Kaguya", bir sonda ile iki gözlem uydusundan oluşuyor. Ay, bir yıl süreyle gözlem altında tutulacak ve uydumuzun haritası çıkarılacak, yüzeyindeki minerallerin dağılımı incelenecek, yeraltı katmanlarının yapısıyla yüzeyin nitelikleri tespit edilecek. Bu süre zarfında Ay'ın manyetik yapısı da incelenecek. "Kaguya", görevini tamamladıktan sonra Ay'a çarparak "intihar edecek."