kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Irak pazarının yeni petrol zenginleri

Burası Teksas değil, Zagros!.. Dünyanın en büyük birkaç petrol havzasından biri.
Başta ABD kökenli Standart Oil şirketi olmak üzere küresel dünyanın baş aktörleri sayılan petrol şirketleri havzada cirit atıyor. Havzanın bir ucunda İran, diğer ucunda ise Irak var.
Kısacası, iki ülke ve bir havza, dünyanın dengesini değiştiriyor.
İran ortada. Petrolü kendisi çıkartıyor.
Irak ise çok başka sorunlarla boğuşuyor.
Çünkü Zagros Havzası'nın Irak bölümü Kürt Bölgesi içinde kalıyor. Kürt Bölgesi'ni yönetenler ise Irak Ulusal Meclis'inde bekleyen ve bir türlü çıkmayan 'Petrol' ile 'Petrol Gelir Paylaşım' yasasını deldi bile!
ABD, İngiltere, Çin ve Güney Kore şirketleri başta olmak üzere pek çok ülkenin şirketleri, çoktan Irak'ta konuşlandı. Irak basit bir pazar değil. Çeşitli kaynaklara göre Irak petrol ve doğalgaz pazarı 70 trilyon dolar. Açıkçası ülke bölünmüş ama pazar iştah açıyor. Gelin görün ki, Türkiye izlemeyi, kurumsal yapıyı temsil eden Türk şirketleri de beklemeyi tercih ediyor.
Niye mi?
Birincisi, Türkiye'nin Irak politikası yok!
İkincisi Türkiye'nin Irak uzmanı da yok!
Görünen köy kılavuz istemiyor.
Türkiye Irak pazarını çoktan kaybetti. Örnek verelim. Irak'a 10 aydır akaryakıt ürünü göndermiyoruz. Irak, mazotsuz kaldı mı? Suriye ve İran devreye girdi, akaryakıt sıkıntısı bitti. Ticaretin küreselleştiği bir ortamda ABD dışında hiçbir ülke yaptırımlarla sonuç alamıyor.
Duyurulur!..
Türk şirketleri ne yapsın? Komşu pazarı kaybetmek istemiyor. O yüzden irili ufaklı yığınla petrol şirketi çoktan Irak'ın yolunu tutmuş. Türk insanı, risk almaya bayılıyor. Zaten 10 aydır Irak'ın Kuzey Bölgesi'nde mantar gibi rafineri kurulmuş.
Diyeceksiniz ki; "Kim bu rafineri sahipleri?" İddiaya göre, bu rafinerileri kuran cesur Türkler, daha 3 yıl öncesine kadar Türkiye'de kaçak petrol işi yapan şirketlerin sahipleri! Üstelik kurulan rafineriler 5 ile 50 ton arasında petrol işliyor.
Ancak dünya devlerinin koştuğu Irak pazarında dev şirketlerimiz yok mu?
Yok, yok.
Bir tek Çukurova Grubu'na bağlı Genel Enerji var. O da Addax ortaklığında yola devam ediyor. Bugüne kadar 3 kuyu açtı. 2010'a kadar 30 ile 40 arasında kuyu açacak, günlük 200 bin varil petrol çıkaracak. Hatırlatalım. Türkiye günde 43 bin varil petrol çıkarıyor. Genel Enerji, açacağı 40 kuyu ile Türkiye'nin toplam üretiminden daha fazla petrol çıkaracak.
Genel Enerji sadece kuyu açmıyor ki? 2008 yılında temelini atacağı bir rafineri üzerinde de çalışıyor. 20 bin varil kapasiteli olması planlanan bu rafineri Kuzey Irak için önemli. Genel Enerji, rafineriyi merkezi Teksas'ta olan Ventech şirketiyle ortak yapacak.
Irak'ta yatırımı olmayan TPAO'ya duyurulur.