kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seçim bütçeyi bozdu fatura 7 milyar $ oldu

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Ekonomi yönetimi, seçim öncesi bütçedeki muslukları açıp bazı harcamaları öne çekince geçen yılın ilk 8 ayında fazla veren bütçe bu yıl 8.4 milyar YTL açık verdi..
Maliye Bakanlığı, seçim dönemini de içerdiği için piyasalarda merakla beklenen 8 aylık bütçe sonuçlarını açıkladı. Geçen yıl 473 milyon YTL fazla veren bütçe bu yılın ilk 8 ayında 8 milyar 427 milyon YTL açıkla sonuçlandı. Seçim nedeniyle muslukların açılması, tarımsal destekleme ve yatırım bazlı ödeneklerin öne çekilerek kullandırılması, faiz harcamasının artması ve büyümedeki yavaşlamanın bazı vergi kalemlerinde tahsilatı azaltması bu tabloda etkili oldu. Faiz giderindeki artışla birlikte ilk etapta seçimin bütçeye etkisi 7 milyar doları buldu. Maliye'nin dün açıkladığı rakamlarda, revize bütçe tahminleri yerine yılbaşındaki verileri kullanması dikkati çekti. Bunun yanı sıra, "Hedeflere ulaşılması için, alınan tedbirlere ek olarak, gerektiğinde harcamaları disipline etmeye yönelik her türlü tedbirin alınmasından kaçınılmayacağı" güvencesi verildi. İlk kez uygulanan mali tatil dolayısıyla bazı vergi tahsilatlarının bir sonraki aya sarktığı, bu nedenle temmuz-ağustos bütçe sonuçlarının bundan sonra birlikte açıklanacağı kaydedildi.

HARCAMALARA DİKKAT!
Vergi gelirleri bu yılın aynı döneminde yüzde 8.8 artışla 99.3 milyar YTL'ye çıktı. Gelirleri özellikle Kurumlar Vergisi'ndeki geçici vergi tahsilatı olumlu etkiledi. Buna karşın yıl sonu vergi hedefine ulaşılabilmesi için önümüzdeki 4 ayda ortalama 14.7 milyar YTL vergi toplanması gerekiyor. İlk 8 ayda faiz hariç 80.9 milyar YTL harcama yapılırken bu yılki harcama 18 milyar YTL artışla 98.9 milyar YTL'ye tırmandı. Maliye bu nedenle yılbaşında 152 milyar YTL olarak planladığı faiz dışı harcamaları 148.9 milyar YTL'ye çekti. Bazı cari giderlerle, ihalesi yapılan yatırımlara tahsisli ödenekleri bile kullandırmama kararı alarak kemerleri sıktı. Geçen yılın ilk 8 ayında bütçe 473 milyon YTL fazla verirken bu kez 8.4 milyar YTL açık oluştu. Maliye, 16.8 milyar YTL olan açığı, revize tahminlerde 8.5 milyar YTL'ye çekti. Ancak dün yapılan yazılı açıklamada, açığın 16.8 milyar YTL'nin yarısı düzeyinde gerçekleştiği, bütçe açığının tahminlerin altında kalacağı savunuldu.