kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Otomotivi yalnız bırakanlar Çin'den de eli boş döndüler

Almanya'nın Frankfurt şehrinde dünyanın en önemli otomotiv fuarında Türk otomotiv firmaları gövde gösterisi yaptı. Türk medyası otomotiv firmalarımızı yalnız bırakmadı. Yabancı ziyaretçi akınına uğrayan Türk firmaları, her ay kendilerini ihracat rekortmeni diye ilan eden Türkiye İhracatçılar Meclisi ve DTM'den sorumlu Bakan Tüzmen'in kendilerini yalnız bırakmalarını kabullenemiyordu.
Tüzmen-Satıcı ikilisi, dahilde işleme rejimi uygulamalarının eksik yönlerini yazan köşe yazarlarına karşı kalkan olarak otomotiv sektörünü kullanıyordu. Bu yazılara karşı Otomotiv sektörü temsilcilerinin eleştiriyi yapan köşe yazarlarına Bakan Tüzmen'in açıklamaları ile bire bir örtüşen açıklamalar ile kendilerini adeta Bakan Tüzmen'e siper etmekten çekinmiyorlardı. Buna rağmen, kendi deyimleri ile Türk ihracatının lokomotif sektörü olan Otomotivcileri Frankfurt fuarında neden yalnız bıraktılar.
Otomotiv sektörünü Frankfurt fuarında yalnız bırakan ihracatın patronlarının gündeminde Çin gezisi vardı. Çünkü Çin'in ucube bir köşesinde yer alan bir fuarda Türk köşesi de yer almış, Bakan ve her zamanki gezi ekibi (150 kişi) ile birlikte, kamunun ve birliklerin kesesinden Çin'e gitmeyi tercih etmişlerdi. Geziye katılan birkaç tanıdığımdan aldığım bilgiler, bu gezinin tatlı bir seyahat olmaktan başka bir sonuca ulaşmadığı şeklinde. Gezi boyunca medyada gezi ile ilgili yer alan haberlere bakılırsa Bakan Tüzmen'e haksızlık etmeyelim etkinlikleri de olmuş. Mesela şu açıklamayı yapmış 'Çin'ce lisanını bilmeyenler işsiz kalacak' gibi. Bakan'ın etkinliği elbette bununla da sınırlı değil. Meslektaşı Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai ile görüşmüş, üstelik Türk dos tu meslektaşı belki ilerde Başbakan Yardımcısı olabilirmiş. İşte o zaman Türkiye'nin Çin'de Bakan Tüzmen'in hatırına 'hamili kartı' da olacak. Buna benzer haberleri okuyunca vay münafıklar bir de Bakan Tüzmen Çin'de ne yapmış diyorlar. Baksanıza adamcağız kendisini Türk ihracatçıları için nasıl feda etmiş. Üstelik piyanonun başına bile geçmiş.
Beyler bırakın bu devlet ciddiyeti ile bağdaşmayan magazin haberlerine. Dış Ticaretten sorumlu Bakan, İhracatçı Birliklerin Başkanı ve nedense hep aynı birlik kadroları ile 150 kişilik bir kafile ile dünyanın öbür ucunda yer alan Çin'e devletin ve birliklerin kesesinden masraf yaparak gittiniz. Somut hangi anlaşmayı yaptınız? Bana yazın da merak eden okurlarıma aktarayım.