kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şempanzelerin de kalbine giden yol mideden geçiyormuş!

Yeni Haber
Uluslararası bir araştırma, Gine Cumhuriyeti'nde bir kasaba yakınında yaşayan erkek şempanzelerin dişi şempanzelerin "gözüne girmek için" kasabaya gelerek, meyve çaldıklarını ortaya koydu. ..
Gözlemlerin Kuzeybatı Afrika ülkesi Gine Cumhuriyeti'nin güneyindeki Bossou bölgesinde yapıldığını belirten İngiltere'deki Stirling Üniversitesi'nden Kimberley Hockings, erkek şempanzelerin başta karşı cinse olmak üzere grubun diğer üyelerine kendilerini göstermek için kasabalara gelerek, papaya gibi meyveler çaldıklarını, böylece "cesaretleriyle" dişilerin dikkatini çekmeyi başardıklarını söyledi.

Şempanzelerin "çalma eylemi" daha önce Japon bilim adamı Gaku Ohasi tarafından 2002'de fark edilmişti. Ancak araştırmacılar bu eylemin arkasında neyin olduğunu bulmak istediler. Meyve çaldıktan sonra "ganimetinin" büyük kısmını bir dişiyle paylaşma alışkanlığı edinen erkek şempanzenin kendi bitlerini dişiye, genellikle grup lideri de dahil olmak üzere diğer erkek şempanzelerden daha fazla ayıklattığını gören araştırmacılar, şempanzelerin de kalbine giden yolun mideden geçtiği sonucuna vardı.Avın paylaşımı sık sık sosyal ilişkileri sağlamlaştırmanın bir yolu olarak görülse de şimdiye dek erkek şempanzelerin dişilerin dikkatini çekmek için yiyecek çaldığı ve bunu dişiyle paylaştığı anlaşılmamıştı.