kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Endonezya'da 8.2'lik deprem

Yeni Haber
Endonezya'da, başkentte binaların sallanmasına neden olan çok şiddetli bir deprem meydana geldiği bildirildi. Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu depremin büyüklüğünü 8.2 olarak açıklarken yerel hükümetten bir yetkili, depremin merkez üssüne yakın Bengkulu'da 1 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu'nun internet sitesinde, Endonezya'nın Sumatra adasında yerel saatle 18.10'da meydana gelen denizdeki depremin 8,2 büyüklüğünde ve 30 kilometre derinlikte olduğu duyuruldu. Depremin büyüklüğü, USGS tarafından daha önce 8 ve 7,9 olarak açıklanmıştı.

Endonezya'daki yerel kuruluşlar da depremin 7,9 büyüklüğünde olduğunu bildirmişlerdi.

Bu arada, Endonezya Meteoroloji Kurumu, şiddetli depremin ardından Richter ölçeğine göre 6,1 büyüklüğünde ikinci bir depremin daha meydana geldiğini ve merkez üssünün Jambi'nin 113 kilometre güneybatısında bulunduğunu açıkladı.

ENDONEZYA'DAKİ 7.9'LUK DEPREMDEN İLK GÖRÜNTÜLER için tıklayınız

Deprem nedeniyle Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bazı binalar boşaltılırken, depremin Singapur ve Tayland'da da hissedildiği bildirildi.

TSUNAMİ ALARMI KALDIRILDI


Endonezya'da, depremin ardından ülke genelinde verilen tsunami alarmının kaldırıldığı belirtildi. Endonezya Meteoroloji Ajansı, tsunami alarmının kaldırıldığını duyurdu.

Ajansın tsunami uyarısını kaldırmasından önce basına bilgi veren Suhardjono adlı yetkili de "Depremden 20 dakika sonra Padang'ı 1 ila 3 metrelik dalgaların vurduğu haberini aldık" dedi. Suhardjono, ancak daha sonra bölge ile bağlantı kurmakta zorluk çektiklerini kaydetti.Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi de Padang'ta küçük deprem dalgaları oluştuğunu duyurdu.

Endonezya depreminin ardından Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi ve bölgedeki ülkeler, Hint Okyanusuna sahili olan ülkelerde tsunami meydana gelebileceği ve bu büyüklükteki bir depremin yıkıcı dalgalar yaratabileceği uyarısında bulunmuştu.

BAZI BİNALAR YIKILDI

Endonezya'nın Sumatra adasının güneyini vuran 8,2 büyüklüğündeki depremde bazı binaların yıkıldığı bildirildi.

Global televizyonu, depremin, Batı Sumatra eyaletinin başkenti Padang'da bazı binaların yıkılmasına yol açtığını duyururken, Metro televizyonu bazı binalarda yangın çıktığını haber verdi.

Depremin merkez üssüne yakın Bengkulu'nda da görgü tanıkları en az bir binanın yerle bir olduğunu belirtti.Yerle bir olan binanın 3 katlı olduğu, ancak elektrikler kesik olduğu için hasar tespiti yapılmasının güç olduğu kaydedildi.

Malezya, Singapur ve Tayland'da da hissedilen, yerel saatle 18.10'da meydana gelen depremin merkez üssünün Sumatra adasındaki Bengkulu'nun 105 kilometre kadar güneybatısında olduğu açıklanmıştı.

Endonezya'da Aralık 2004'de meydana gelen şiddetli deprem ve tsunamide 150 binden fazla kişi ölmüştü.

FOTOĞRAFLARLA ENDONEZYA'DA 2004 YILINDA MEYDANA GELEN TSUNAMİ FELAKETİ için tıklayınız

AJANSLAR