kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Eylül 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İsveç'te papazlarla imamlar maç yaptı!

Yeni Haber
İsveç'te alevlenen karikatür krizi ardından imamlar ile papazlar, Göteborg kentinde dostluk maçı yaptı. İmamlar takımının 1-0 galip geldiği maç sonrasında İsveç'in en çok satan Expressen gazetesi, maç ve skoruyla ilgili ilginç bir yorum yaptı. Expressen, imamların galibiyetini Allah'a bağlayarak, "Müslümanların zaferini başka nasıl yorumlayacaksın ki" dedi.

Göteborg valisinin de izlemeye geldiği maçın sonrasında konuşan imamlar ve papazlar; karikatür hakaretiyle çalkalanan İsveç'te sağduyulu ve bir arada yaşama konusunda önemli mesajlar verdiler. Forma renkleri olarak İsveçli Papazlar İsveç mili takımının renkleri olan sarı-laciverti tercih ederken, imamlar kareli yeşil beyaz renkleri tercih ettiler.

Gazetecilerin maç hakkında İsveçli papazlara "Maçı kaybettiniz mi?" diye sormaları üzerine, İsveç Kilisesi'nden Hasse Leander'in, "Hayır, hayır! Maçı İsveç kazandı" diye cevap vermesi dikkat çekiciydi. Leander açıklamalarında ayrıca, birkaç yıldır da diğer dinler ile diyalog halinde olduklarını ve bu güzel ilişkilerini bir maçla bağlamalarının çok hoş olduğunu ekledi. Hasse son olarak, "Belki maç yapmasını pek bilmiyorduk ama yine de zevkliydi. Bu fikir çok güzeldi ve sürekli yapılması gereken bir aktivite" diye ekledi.

Bu sözlere Zana Muhammed isimli imam, "Ben de katılıyorum, devamının gelmesini ve hatta İsveç'in diğer bölge ve şehirlerinde de yapılmasını arzu ederiz." şeklinde katılırken, kendilerini değişik şehirlerden arayarak maç saatini öğrenmek isteyen insanlar olduğunu söyledi. Zana Muhammed, "İnsanların ilgisi çok yoğundu" diye ekledi. Tarık Murad isimli imam ise maçı, "Müthiş bir girişim. Dinler ve halk arasında daha bir anlayış oluşur" şeklinde yorumladı.

İmamlar kadrosunda yer alan Abdülkadir Taşdemir, karikatür tartışmaların olduğu yer olarak İsveç'te, 11 Eylül münasebetiyle de böyle bir girişimin çok manidar olduğunu ve kültürler arası çatışma bekleyenlere verilecek en güzel cevaplardan birisinin bu birliktelik olduğunu belirtti. Taşdemir, "Bizler birbirimize saygılıyız, inançlarımıza da şahsiyetlerimize de. Bunu da sahaya yansıttık" şeklinde konuştu.
İmamlar kadrosunda Gambia, Bosna, Somali ve Türkiye'den imamlar vardı. Diğer grupta ise, farklı Hıristiyan gruplarından gelen papazlar yer alıyordu. Bu etkinliği organize edenler arasında Hıristiyan Barış Grubu, Hıristiyan Öğrencileri ve Müslüman Barış Grubu isimli kuruluşlar vardı.

Maç, Göteborg'daki unutulmaya yüz tutmuş Heden stadyumunda yapıldı. Yüzlerce meraklı izleyicinin izlediği maçta, izleyiciler arasında Göteborg valisi Göte Bernhardsson da vardı. Maça ilişkin olarak İsveç medyasının ortak yorumu, "Maç esnasında hiçbir kötü söz ya da küfür duyulmadı." şeklindeydi.

Maçın tek golünü, Hissingen'deki Diyanet Camii imamı Rüstem Can attı. Golden sonra çok sevindiği gözlenen İsveç İmamlar Birliği Başkanı Abdülraşid, maç sonrasında, "Müthiş birşey. Biz bunu çok daha önce yapmalıydık, sadece 11 Eylül veya karikatür krizi münasebetiyle değil." şeklinde konuştu. Papaz Aurelius ise maç sonrasında Abdülraşid'e, "Gelecek sene rövanşı alacağız. Çünkü önümüzdeki 11 Eylül Ramazan'a denk geliyor. O yüzden kesin maçı alırız." dedi. Yetkililer, maçın önümüzdeki yıllarda da sürmesini umduklarını belirttiler.

Maç sonrasında Göteborg Valisi Bernhardsson maça iştirak eden papaz ve imamlara ödül ve plaketlerini dağıttı.

İsveç'in Örebro kentinde yerel yayın Nerikes Allehanda'nın Hz. Muhammed'i (SAV) hedef alan bir karikatürü yayınlaması ardından Müslümanlar protesto yürüyüşü yapmıştı. Başbakan Fredrik Reinfeldt, karikatürleri ilk önce basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendiren bir açıklama yapmıştı. Ancak Başbakan Reinfeldt, bu açıklamasının ardından bir camiye giderek Müslümanlarla görüşerek, "karikatürler sizi incittiyse üzgünüm" şeklinde bir açıklama yaparak tansiyonu düşürmüştü. Başbakan Reinfeldt, bu adımının ardından Müslüman ülkelerin elçileri ile de bir araya gelmişti.