kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Eylül 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mercedes-Benz Türk'ten 40. yıl kutlaması

Yeni Haber
Mercedes-Benz Türk A.Ş., kuruluşunun 40. yıl dönümünü düzenlenen etkinliklerle kutluyor.

Mercedes-Benz Türk'ün Hadımköy'de bulunan tesislerinde gerçekleştirilen 40. yıl kutlamalarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan DaimlerChrysler AG Yönetim Kurulu Üyesi ve Mercedes Otomobil Grubu Başkanı Dieter Zetsche, kendisinin İstanbul'da doğduğunu ifade ederek, 16 ay boyunca burada kaldıklarını, bu nedenle Türkiye ile bağının olduğunu anlattı.

Konuşmasında, yeni Daimler'in yapısına değinen Zetsche, Daimler'in hisselerinin çoğunu Cerverus'a sattığını anımsatarak, yeni bir sayfa açtıklarını, şu anda DaimlerChrysler adı altında çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.

Daimler'de gerçekleştirdikleri yeniliklere dikkat çeken Zetsche, 1999 yılından bu yana ürettikleri araçlarda yakıt tüketimini yüzde 30 azalttıklarını, halen yapacak çok şeyleri olduğunu kaydetti.

Hedeflerinin birinci sınıf üretim yapmak olduğunu dile getiren Zetsche, daha karlı modeller üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Mercedes-Benz'in Türkiye'de bulunan fabrikalarının da DaimlerChrysler içinde büyük role sahip olduğunu vurgulayan Zetsche, 1967 yılında Otomarsan ile çalışmaya başladıklarını hatırlattı.

Türkiye'ye gelmekle ne kadar doğru karar verdiklerini gördüklerini ifade eden Zetsche, ''Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır sözü doğru çıktı. Türkiye ve Türkler otomotivde basit montaj sanayinden global standartlara yol aldı. 18 uluslararası otomobil markasının evi oldu. 1,2 milyon birim kapasiteye ulaştı'' diye konuştu.

Mercedes-Benz Türk'ün kamyonda pazar payını bir yılda yüzde 16'dan yüzde 30'a çıkardığını, otobüslerin üçte ikisinin de Mercedes-Benz Türk tarafından üretildiğini belirten Zetche, geçen 40 yıl içinde önemli başarılara imza attıklarını, bunun da çalışkan işçileri, sadık müşterileri ve iş ortakları sayesinde gerçekleştiğini söyledi.

''TOPLAM YATIRIM 500 MİLYON AVROYU GEÇTİ''

Türkiye'deki yatırımlarıyla Türk ekonomisine katkıda bulunduklarını vurgulayan Zetsche, kurumsal vergide Mercedes-Benz Türk'ün 9. sırada yer aldığını, toplam yatırımlarının ise 500 milyon avroyu geçtiğini aktardı.

Dieter Zetsche, ''Mercedes-Benz Türk 40 yılda çok şey başardı. Önemli rolünü bundan sonra da devam ettirecektir. Doğum günün kutlu olsun. Önümüzdeki 40 yıl içinde bir fincan daha kahve içmek istiyoruz'' dedi.

Soruları da yanıtlayan Zetsche, 40 yıl süresince Türkiye'den ayrılmayı düşünüp düşünmedikleri yönündeki soruyu, ''Sonucu görüyorsunuz. Böyle bir karar almak aklımızdan geçmedi. Türkiye'nin geleceğine güveniyoruz. Türkiye'nin hem iyi günlerinin hem kötü günlerinin ortağı olduk. 40 yılda bir an bile Türkiye pazarından çıkmayı düşünmedik. Bu da çok doğru bir karardı'' şeklinde yanıtladı.

Kendisinin İstanbul'da doğması nedeniyle Türkiye yatırımlarına bir ayrıcalık tanıyıp tanımadığı sorusu üzerine de Zetsche, insan
duygularının önemli olduğunu, Türkiye ile duygusal bağının bulunduğunu, yatırım kararı anlamında bu durumun yararının olabildiğini söyledi.

''TÜRKİYE'DE OTOMOBİL ÜRETİMİ SÖZ KONUSU DEĞİL''

Hadımköy Hoşdere ve Aksaray'daki fabrikaların Daimler için ne kadar önemli olduğunun sorulması üzerine Zetsche, Mercedes-Benz Türk'ün otobüs sektöründe iyi bir yerde olduğunu, 2 bin ünite satış gerçekleştirdiklerini, kapasitelerini 4 bin adede çıkardıklarını ve
Daimler Chrysler'in otobüs ihtiyacının yüzde 40'ının Türkiye'den karşılandığını kaydetti.

17 bin ünite olan kamyon üretiminin 7 bininin ihraç edileceğini belirten Zetsche, ''Önümüzdeki yıl için Türkiye'nin kamyon ve otobüsteki global önemi hızla artmaya devam edecek'' dedi.

Mercedes-Benz Türk'ün lüks sınıfta üretim yapmaya devam edeceğini vurgulayan Zetsche, Türkiye'de otomobil üretiminin söz konusu olmadığını söyledi.Türkiye pazarına ilişkin bir soru üzerine Zetsche, Türkiye'ye yönelik beklentilerinin yoğun olduğunu, önlerine önemli fırsatlar çıkacağını ifade etti.

Zetsche, Türkiye'de her gün kendilerine yeni bir fırsat penceresi açıldığını vurgulayarak, seçimlerin ardından önlerini daha iyi
görebildiklerini, yeni hükümetle çalışmalarının kendileri için zor olmayacağını kaydetti.

''AKSARAY'A 15 MİLYON AVROLUK YATIRIM...''

DaimlerChrysler Kamyon Grubu Başkanı ve DaimlerChrysler AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Renschler ise, Daimler'in varlığının ticari araç ile başladığını, ticari araçların şirketin en önemli iş kolunu oluşturduğunu belirtti.

Mercedes-Benz Türk'ün de faaliyetlerine otobüsle başladığını anımsatan Renschler, şirketin bugün otobüs üretiminde önemli bir konuma geldiğini söyledi.

40 yıl içinde büyük zorluklarla karşılaştıklarını, ancak ilerlemelerinin kesintisiz devam ettiğini aktaran Renschler, Türkiye'de 2007 yılında otobüs üretim kapasitelerini 4 bin adede çıkardıklarını, Aksaray fabrikasının kapasitesinin de 15 milyon avro yatırımla 12 bin 500 adetten 16 bine çıkarılacağını, 2008 yılında kamyon üretiminin yüzde 40'ının ihraç edileceğini bildirdi.

JURGEN ZIEGLER...

Mercedes-Benz Türk A.Ş. Direktörler Kurulu Başkanı Jürgen Ziegler de, bugünün kendileri için çok önemli ve heyecan verici bir gün olduğunu dile getirerek, 40 yılda önemli başarılara ulaştıklarını vurguladı.

Ziegler, Türkiye'de yatırımla ilgili zorluk yaşamadıklarını, Mercedes-Benz Türk'ün yatırımlarına bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.
Yatırım teşviği sağlanmasını arzu ettiklerini belirten Ziegler, özellikle altyapı konusunda zorluk oluşturan yerlerde teşvik almayı
istediklerini, teşviklerin olmasının ise yatırımlarında önemli rol oynadığını vurguladı.

Bu arada, konuşmaların ardından, Mercedes-Benz Türk'ün yeni genel müdürlük binası da hizmete açıldı.

AA