kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ne borsa ne bono şampiyon konut!

MENEKŞE ATASELİM
2005'te patlayan markalı konut projeleri getiride altın, bono ve borsayı geride bıraktı. Yüzde 170'lere varan oranda prim yapan konutlar sahiplerini ihya etti..
Türkiye'de gayrimenkul sektörünün ciddi bir sıçramaya sahne olduğu 2005 yılında markalı konut projeleri de altın çağına adım attı. Özellikle, deprem sonrası konut ihtiyacının artmasıyla büyük bir arz patlaması yaşanan İstanbul'da inşa edilen binlerce yeni konut bu ihtiyaca cevap vermenin ötesinde ciddi kâr getiren yatırım araçlarına dönüştü ve parasını konuta yatıranların çoğu yaklaşık 2 yıllık zamanda ikinci bir ev alabilecek kadar para kazandı. Başka bir deyişle, geçen sürede yıllık getirisi ile mevduat, altın ve doların aralarında sayılabileceği yatırım araçlarını geride bırakan konut, yatırımcısına 1'e 2 kazandırdı.

GETİRİ YÜZDE 171'İ BULDU
2005'ten bugüne kadar geçen sürede mevduata yatırım yapanlar yüzde 45.6, altına yatırım yapanlar yüzde 51 oranında getiri elde etti. Borsanın aynı süreçteki getirisi de yüzde 30 civarında seyretti. Parasını bankada veya yastık altında saklamak yerine konuta yatırmayı seçenler ise deyim yerindeyse ihya oldu. Öyle ki, konut yatırımcısı aynı süre içinde yüzde 171'e varan oranlarda kâr elde etti.

ANTRİUM DEĞERİNİ KATLADI
Ant Yapı'nın Ataşehir'deki projesi Antrium Residence, en kısa sürede yüzde 113'lük getirisi ile en fazla kazandıran proje oldu. Antrium Residence, Haziran 2006'da satışa çıktığında projedeki 122 metrekarelik dairenin değeri 187 bin YTL idi. Aynı dairenin değeri takvimler Eylül 2007'yi gösterirken ikiye katlanarak 398 bin YTL'ye kadar çıktı. Böylece, projeden konut satın alanlar yaklaşık 15 ayda 211 bin YTL kara geçerek ortalama bir projeden ikinci bir konut alabilecek kadar getiri elde etmiş oldu. İstanbul'un konut getirisi açısından en kârlı bölgeleri ise Anadolu yakasında ortalama yüzde 70 getiri ile Kurtköy olurken, Avrupa yakasını ortalaması yüzde 86'yı bulan Halkalı bölgesi sırtladı. Kurtköy'de Dumankaya İnşaat'ın Trend ve Konsept İstanbul projeleri ile Grup ve Kırdemir İnşaat'ın Atlantis'i gibi projeler yer alırken, Halkalı ise Soyak'ın Olympiakent'i ve Özsaya-Güneri ortaklığının Avrupa Konutları gibi projelerine ev sahipliği yapıyor. Öte yandan, Anadolu'da yüzde 54'lük getiri ile Ümraniye ve yüzde 51'lik getiri Ataşehir Kurtköy'ü izlerken, Avrupa yakasında şehir merkezi, Halkalı'dan sonra en çok talep gören bölge oldu.