kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Şişecam, borsaya yaptığı açıklamada Paşabahçe'ye ait olan Beykoz arazisini ihale yolu ile satacağını bildirdi.

Şişecam yabancı fonlara hisse satıp yapılanacak!

RAHİM AK
Şişecam iştiraklerinden Trakya Cam, Anadolu Cam ve Soda Sanayi hisselerinin bir kısmını fonlara satıyor. Bu operasyonla şirket kontrolü kaybetmezken 435 milyon dolarlık kaynak sağlamış olacak..
Cam sanayisinin lokomotifi Şişecam, iştiraki olan Trakya, Anadolu Cam ile Soda Sanayisi'ndeki hisselerini uzun vadeli yatırım yapacak olan fonlara satarak payını yüzde 51'e indiriyor. Şirketlerin geri kalan paylarını uzun vadeli yatırım yapan yabancı fonlara satacak olan Şişecam, buradan elde edeceği yaklaşık 435 milyon dolarlık gelirle yeniden yapılanmaya gidecek. Şirketten borsaya yapılan açıklamada, halka açık iştiraklerden Trakya Cam Sanayi, Anadolu Cam ve Soda Sanayisi şirketlerinin Şişecam mülkiyetinde bulunan hisselerinden; grup içi sermaye oranlarının yüzde 51'inin üzerindeki kısımlarının, yurt içi ve yurt dışı yatırımcı kurumlara satılmasının kararlaştırıldığı belirtildi. Satış ile şimdiki piyasa değeri 1 milyar dolar olan Trakya Cam'ın yaklaşık yüzde 16'lık payının satılması ile 160 milyon dolar, 561 milyon dolar piyasa değeri olan Anadolu Cam'ın şirkette kalacak olan yüzde 51'lik payın üstü yüzde 28'lik payın satışı ile de 157 milyon dolar gelir elde edilebilecek. Aynı şekilde piyasa değeri 342 milyon dolar olan Soda Sanayisi'nin yüzde 34'lük hissenin satışı ile de 116 milyon dolar gelir sağlanacak. Şirketlerin piyasa değerleri yükselirse Şişecam'ın elde edeceği gelir de artacak.

İŞ BANKASI MODELİ
Şişecam'ın da içinde bulunduğu İş Grubu'nun bankası İş Bankası'da hisselerinin bir bölümünü yabancı fonlara aynı şekilde satmıştı. Şirket bu hisse satışıyla üç şirketteki kontrolünü de kaybetmeyecek. Fakat elde ettiği yeni kaynakla yeni yatırımlara bayrak açacak. Şişecam diğer yandan Paşabahçe Cam'a ait Beykoz arazisinin ihale yoluyla satılmasının Paşabahçe Yönetim Kurulu'na tavsiye edilmesine karar verildiğini de açıkladı.
Haberin fotoğrafları