kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Eylül 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Su baskınları sağlığı tehdit eder mi?

Dr. Metin Okucu
Kuraklıkla boğuşurken birden sel gibi yağmurlar başladı. Artık neredeyse her yağış sele dönüşüyor. Ardından elektrikler kesiliyor, borular patlıyor! Böyle zamanlarda doğrusu musluktan akan suyu kullanmaya, özellikle de çocuklarıma içirmeye ve hatta yemek pişirmeye korkuyorum. Sizce bu kaygımda haksız mıyım?

Uzun süreli elektrik kesintileri gıdaların bozulmasına, su baskınları da gıda ve mutfak eşyalarının kirli sularla temasına neden olarak ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Bu nedenle ailenizi korumak için aşağıdaki basit ama etkili yöntemleri keserek saklayın. İşte su baskınları, fırtına ve elektrik kesintileri sonrasında güvenli su kullanımı ve yemek hazırlama konusunda dikkat edeceğiniz noktalar:

1 HAZIRLIKLI OLUN:
Buzdolapları ve derin dondurucuların elektrik kesintisi sırasında ve sonrasında ısılarını ölçmek için uygun termometreler bulundurun. Bu şekilde kesinti sonrasında kullanacağınız gıdaların bozulmamış ve güvenli olduğunu anlayabilirsiniz. Derin dondurucu -15, buzdolabı 5 derecede kalmalıdır. Her zaman bol miktarda buz hazır bulundurun. Kesintilerde gıdaların bozulmadan kalmasını sağlar ve su bulunmadığında eriterek kaynak oluşturur. Bir miktar süt, et ve tavuğu dondurulmuş olarak saklayın. Kesinti sırasında daha uzun süre taze kalacaklardır. Dondurucuda gıdaları küme şeklinde saklayın, daha uzun süre soğukluğu muhafaza edeceklerdir. Gıdaları su baskını sırasında yüksek yerlerde saklayın, kirli suyla temas ettirmeyin. Her zaman bir miktar yedek içme suyu bulundurun.

2 ELEKTRİK KESİLDİĞİNDE:
Buzdolabı ve dondurucu kapılarını mümkün olduğu kadar az ve kısa süreli açın. Çünkü buzdolabınız, kapısı açılmadan 4 saat süreyle gıdaları soğuk tutar. Yarı dolu bir derin dondurucu 24, tam dolu olanı da 48 saat soğukluğunu muhafaza eder. Eğer kesinti daha uzun sürecekse buz kalıpları koyun. Dondurulmuş et, tavuk, balık veya yumurta yiyecekseniz çok iyi pişirin. Sebze ve meyveleri temiz suyla yıkamadan yemeyin. Bebekler için mümkünse, su ilave etmek gerekmeyen hazır mamalar kullanın. Sulandırmak gerektiğinde şişelenmiş su kullanın.

3 ELEKTRİK GELDİĞİNDE:
Gıdaların bozulup bozulmadığını kontrol edin. Ancak görüntü veya kokuya güvenmeyin. Eğer gıdaların üzerinde hala buz kristalleri varsa veya ısıları 5 derecenin altındaysa pişirebilir veya tekrar dondurabilirsiniz. Kesinti 4 saatten az sürmüşse buzdolabındaki gıdalar kullanılabilir. Mümkün olduğu kadar az açıp kapatın. Ancak 5 dereceden fazla soğukta 2 saat veya fazlası kalmış et, balık, tavuk, yumurta ve sütü kullanmayın. Ne kadar iyi pişirilseler de hastalığa neden olabilirler.

4 SU BASKINLARINDA:
İçme suyu güvenliği açısından şunlara dikkat edin:

* Mümkün olduğu sürece şişe suyu kullanın. Şişe suyu yoksa suyu kaynatın; mikropları öldürecektir.

* Eğer su bulanık ise önce temiz bir kumaş parçası ile süzün veya çökelmesini bekleyin ve sonra kaynatın. En az bir dakika kaynattıktan sonra temiz kaplarda saklayın.

* Su baskınlarından sonra suyunuzu kontrol ettirin ve gerekirse dezenfekte ettirmeden kuyu suyu kullanmayın. Gıda güvenliği açısından ise şu noktaları aklınızdan çıkarmayın:

* Sel sularıyla temas etmiş gıdaları yemeyin; bunlara su geçirmez ambalajı olmayan her türlü kutudaki yiyecekler de dahildir.

* Konservelerin kutusunda delik, sızıntı ve aşırı pas olup olmadığını kontrol edin; bunlar varsa kullanmayın.

* Sel sularına karışmış metal tavaları, yemek ve çatal bıçak takımlarını sabunlu suyla yıkayın; mümkünse sıcak su kullanın. Durulayın ve sonra temiz suda kaynatın. Tezgah yüzeylerini de aynı yöntemle temizleyin.