kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Artemis Yayın Yönetmeni Ilgın Sönmez

Bu kitapları zeki kızlar okur!

Türkiye'de 'chick lit' türünde kitaplar basan ve artık lider konumda bulunan Artemis Yayınevi, Sophie Kinsella'yla önemli bir ivme kazandı. 2006 Eylül'ünde piyasaya çıkan 'Pasaklı Tanrıça' Türkiye'de 'piliç edebiyatı'na nüfuz kazandırdı. Bu kitapla önemli bir başarı yakaladıklarını söyleyen Artemis'in yayın yönetmeni Ilgın Sönmez de bu türün temsilcisi olmaktan memnun olduklarının altını çiziyor. Hatta bu konuda dünyada isim yapmış yazarları bünyelerinde topladıklarını belirten Sönmez ekliyor: "Belki de yakında onlarla birlikte bizim adımız anılacak Türkiye'de..."

* 'Cihck lit' kimin edebiyatı? Bir kere salak kızların edebiyatı değil! Kadınların da espri yaptığı bir tür! Çünkü espriyi sadece erkeğin değil, kadının da yapabildiğini gösteren bir tür! Aslında feminist tutumu olduğu bile söylenebilir!

İHTİYACI KARŞILIYOR

* Hangi kitapların basılacağına nasıl karar veriyorsunuz? Kriterleriniz neler? Tema dili olması gerek en başta. Çok sağlam bir hikaye ve görselliği kuvvetli bir hikaye olsun istiyorum. Dili ironik olsun istiyorum. 'Bayık' şeylerden pek hazzetmiyorum! İki-üç dile çevrilmiş bir kitabı beğensem bile almakta tereddüt ediyorum. 10-15 dile çevrilmiş bütün dünyanın okuduğu kitapları almayı tercih ediyorum.

* Bestseller önemli yani! Listeler önemli. Ama dünyada bestseller olmuş bir kitabın Türkiye'de bestseller olacağı anlamına gelmiyor. Örneğin Kinsey Millhone'un polisiye serisi (Mesela Sessizliğin S'i, Risk'in R'sini bastı Artemis, yakında da T harfini basacak) dünyada çok satar, hani milyon kopya satar ama bizde çok kısıtlı bir okuyucusu var. Çok büyük markalar Türkiye'de o derece büyük olmuyor.

* Bunun dışında özel bir kıstasınız var mı? 30'lu yaşlarındaki kadınlarda birşeylere geç kalmış olma duygusu, romantizmin açlığı vs. vs. çok yoğun. Ben de bunun çok farkında bir kadın olduğum için, kadınların bu ihtiyacına cevap veren kitapları özellikle basmaya çalışıyorum. Neye ihtiyacım varsa kadın olarak, o ihtiyaca cevap verecek kitabı bulmaya çalışıyorum aslında...

* Peki yurtdışındaki 'chick lit' Türkiye'ye ne kadar uyumlu? Türkiye'yle düşünülemeyecek, Türkiyeli okurun yadırgayacağı hiçbir şeyi basmayız biz. Bastığımız kadın kitaplarındaki karakterler de elbette Türkiye'nin belli bölgelerinde yaşayıp nefes alıyorlar. 'It Girl' ya da 'Dedikoducu Kız' çok rahat yüksek sosyeteye adapte edilebilir. Ve bunlar güzel karakterler. Atıyorum; Eda Taşpınar ya da Lara Kamhi lisedeyken belki de 'Dedikoducu Kız'daki karaktere benzer bir hayat yaşamış, benzer anıları paylaşmış olabilir.

İHTİYACI KARŞILIYOR

* Bu sene en çok satan kitaplar hangileriydi? 'Boleyn Kızı' ile 'Pasaklı Tanrıça'... Bizim okur sayımız hiç küçümsenecek bir okur sayısı değil. Hatta bir tür mucizeye imza atıyoruz da diyebilirim. Bunda tabii kendi dağıtım şirketimizin olmasının da önemi var tabii.

* Nedir bu mucizenin sayısal karşılığı? Böyle bir rakam veremem. Sadece şu kadarını söyleyebilirim; ayda altı kitap basıyoruz ve kitap satışımız mutlaka 10 binin üzerinde olur... Bakın Artemis popüler kurgu türünde kitaplar çıkarıyor. Yani ilk bakışta edebiyat olarak algılamakta güçlük çekeceğimiz daha çabuk üretilmiş olay akışı çok daha hızlı ilerleyen kitaplar.