kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Koşaner "DTP'nin iddialarının gerçeklle ilgisi yok" dedi.

Ceset teslim etmek bizim işimiz değil

NUR BATUR
Jandarma Genel Komutanı Koşaner, PKK'lı cenazelerinin teslim edilmemesi ile ilgili iddialara yanıt verdi: Yasalarla hareket ederiz. Jandarma'nın ölüleri ailelerine teslim etme yetkisi yok..
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), PKK'ya karşı kimyasal silah kullandığı ve ölen PKK'lıların cenazelerinin bu nedenle ailelerine teslim edilmediği iddialarına askerlerden sert tepki geldi. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, 30 Ağustos resepsiyonunda SABAH'ın sorularını yanıtlarken DTP'nin iddialarını yalanladılar.

YASA DIŞINA ÇIKMAYIZ
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, TSK ve Jandarma'nın teröristlere karşı yasalar çerçevesinde operasyonlarını sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi: "Jandarma kuvvetleri teröristlere karşı operasyonda ve operasyondan sonra yasalar çerçevesinde hareket eder. Yasalara göre çatışmaların sona ermesinin ardından eğer ölü varsa savcılığa bildirilir, savcı da cesetler üzerinde inceleme yapar. İnceleme yapıldıktan sonra eğer aileleri saptandıysa ve almak istiyorlarsa cesetler ailelerine teslim edilir. Eğer aileler yoksa, yine savcı defnedilmelerine karar verir. Yani, Jandarma'nın çatışmalardan sonra, cesetleri ailelerine teslim etme ya da defnetme yetkisi yoktur. Bu kararı ancak savcı verir. DTP'nin iddialarının gerçekle hiçbir ilgisi yoktur ve olay tamamen jandarmanın değil savcılığın yetkisi dahilindedir."

TOPYEKUN YALAN
Orgeneral İlker Başbuğ da DTP'nin "PKK'lılara karşı kimyasal silah kullanıldığı" iddialarını "topyekûn yalan" olarak nitelendirdi ve "Böyle birşey söz konusu değildir. Topyekün yalandır" diye konuştu. Orgeneral Başbuğ, DTP'nin "yeni bir sayfa açma" çağrısına karşılık ise "Ancak Demokratik Toplum Partisi'nin PKK'yı terörist örgüt olarak tanımlaması halinde yeni bir sayfa açılabileceği" mesajını verdi. Başbuğ önceki akşam DTP milletvekillerinin 30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmeyişini de iki nedene dayandırarak şöyle dedi: "Her gün bölgeden bir şehit geliyor ve onlar PKK'ya terörist demiyorlar. Ayrıca kendilerini de Türkiye partisi olarak tanımlamıyorlar. Şehitler gelirken böyle bir partiyi nasıl davet edeceğiz. Olur mu?"

DTP 30 Ağustos mesajında, Şırnak'ta öldürülen 11 PKK'lının cenazelerinin ailelere verilmemesini eleştirmişti. DTP, bu durumun operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddiasını güçlendirdiğini ileri sürmüştü. DTP ayrıca operasyonların durdurulması için hükümete çağrı yaparak, "1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle barışı tesis edelim" demişti.
Haberin fotoğrafları