kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Eylül 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şaraptan anlayan her erkek düzgün değildir!

ASLI ÖRNEK GÜNAYDIN
Kapadokya'daki bağbozumu gezisinde sofistike erkek arayışına çıktık. Şarap nasıl yapılır ve nasıl tadılır öğrenirken geziye katılan iki erkeğin sofistike olup olmadığını anlamaya çalıştık. Elimizde sadece iki örneklem olduğuna dikkat çekiyor ve sonucu açıklıyoruz: Sofistike olmak erkeklerin umurunda bile değil!..
Manken Aysun Kayacı'nın son sevgilisi Ozan Sevindik için sarf ettiği "O çok sofistike biri, şaraptan anlıyor" sözleri; kadınların şaraptan anlayan erkekleri beğendiklerine yönelik esprilerin çoğalmasına neden oldu. Ardından şarap kurslarına katılımın artması, aslında erkeklerin bu sözleri ne kadar ciddiye aldıklarını gösterdi. Ama işin sırrı Kapadokya'da çözüldü. Kavaklıdere Şarapları'nın bağbozumu gezisinde üzüm toplama hadisesine yakından tanık olduk. İşçi kadınların neşe içinde üzümleri toplaması yüzümüzü güldürdü ama kafamızın içindeki soruya bir an önce cevap bulmak istiyorduk. "Sofistike bir erkek şaraptan anlıyorsa, bu yanımızda yürüyen erkekler sofistike mi?"

ÜZÜMLERİ ÇATLATMAK ÖNEMLİ
Ama tesislerdeki üretim aşamalarını da görmemiz gerekiyordu. Üzümler önce makineler sayesinde çöpleri ayrılıyor. Geri kalanlar bir başka üniteye aktarılarak saplarından ayrılıyor. Sonraki aşamada ise bütün üzümler çatlatılıyor. Aslında bu işlem yerine ezme işlemi de yapılabilirmiş ama öyle olursa tadı bozulurmuş, o yüzden çatlatma işlemi önemli! Sonra maya konuya dahil oluyor ve bir süre böyle bekletiliyor. Süresini ne siz sorun, ne ben söyleyeyim. Üzümüne göre değişiyor, zaten her gün uzman mühendis gelip tadına bakıyor. Şu kadarını öğrendim; bu işlemlerden sonra şarabın piyasaya çıkması yılları bulabiliyor. Dediğimiz gibi üzümüne göre bu süre değişiyor.

ERKEKLER SIRRI ÇÖZDÜ!
Bu işlemleri gözlerken aklımızda hala aynı soru vardı aslında; "Geziye katılan iki erkek acaba ne kadar sofistikeydi?" Gezinin teneffüs arasında hemen yanlarına kaynadığımız arkadaşları ufak sorularla konuya ısındırdıktan sonra cevabı bulduk. İşte gizli teyp kaydındaki o konuşma:

* Bağbozumu'na katılmaya nasıl karar verdiniz?
Burak İrikök:
İstanbul Life dergisinin düzenlediği yarışmada şarapla ilgili soruları yanıtladım, gönderdim ve kazandım.
Berk Urarer: Burak bana bu ödülden söz etti. Birkaç gün geçirebileceğimiz ve şarap tadımı yapabileceğimizi söyledi.

* Peki siz kendiniz için mi, yoksa birilerine hava atmak için mi şarapla ilgileniyorsunuz?
B.İ:
Kendim için. Çünkü şarabın dünyası çok başka!
B.U: Ben de aynı şeyi düşünüyorum. Bu psikolojik tatmin gibi bir şey!

* Sizce kızlar Aysun Kayacı gibi artık sofistike ve şaraptan anlayan erkeklerden mi hoşlanıyor?
B.U:
Bir bayan her zaman yanındaki erkeğin prestijinden memnun olur. Şarap da erkeğe prestij sağlayan konular arasındadır. İyi bir şarap için gerçekten de çok para vermeniz gerekir. Bu da kültürü gösterir. Ama bence yanlış bir açıklama, insani değil. Bir insanın şaraptan anlaması onun düzgün olduğunu göstermez!

Sonuç: Eeee? Şimdi bu arkadaşlar sofistike mi, değil mi? Ortalama cevap şu: Sofistike olmak umurlarında bile değil!
Haberin fotoğrafları