kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türkiye, 2013 İslam Olimpiyatları'na talip

Bülent AYDEMİR ANKARA
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Atalay, oyunların Diyarbakır'da yapılması için başvuru yaptıklarını açıkladı. Oyunlara kadın sporcular da katılacak..
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye'nin, Kenan Evren'in cumhurbaşkanı olduğu ihtilal sonrası dönemde 1980 yılında İzmir'de yapılan ve daha sonra 2005 yılına kadar ara verilen İslam Oyunları'nı 2013 yılında Diyarbakır'da yapmak için talip olduğunu açıkladı. 25 yıllık aradan sonra 2005 yılında Suudi Arabistan'da yapılan ve 2009'da İran'ın üstlendiği oyunlara türbanlı kadın sporcuların katılımıyla ilgili tartışmalar yaşanmıştı. İlk kez 27 yıl önce İzmir'de düzenlenen İslam Oyunları'nda erkeklerin yanı sıra kadın sporcular da uluslararası kurallara uygun şekilde yarışmıştı ancak 2005 yılında Suudi Arabistan'da yapılan oyunlarda kadın sporcular konusunda sorun yaşandı ve kadınların katılacağı yarışmalar iptal edildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin o dönemde, "Eğer bayan sporcuların tesettüre girmesi gibi durum söz konusu ise bayan sporcu götürmeyiz" diye tepki göstermiş, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da "Sporcularımızı uluslararası kurallar dışı kıyafetlerle yarıştırmamız düşünülemez" demişti.

SINIRLAMA YOK
Atalay'ın SABAH'a açıkladığı bu organizasyonda özellikle türbanla yarışmak isteyen kadın sporcuların kıyafetleriyle ilgili sorunun aşılması için, her bir branşın bağlı olduğu uluslararası federasyonun kurallarına uyulması planlanıyor. İlgili branşta belirlenen kurallar, bir kadının türbanla yarışmasına engel oluyorsa, o zaman katılımcı ülkeler bu dal için türbanlı kadın sporcu gönderemeyecek. Ancak türbanın uluslararası kurallara aykırı olmadığı branşlarda isteyen kadın sporcular türbanla da yarışabilecek. Türkiye, oyunları kadın sporcuları kapatmayı ya da herhangi bir kıyafet sınırlaması getirmeyi düşünmüyor.

YALNIZCA ERKEKLER
Suudi Arabistan, iki yıl önceki oyunlara katılacak olan kadın sporculara önce türban şartı getirmiş, bu konuda gelen eleştiriler ve tartışmalar nedeniyle geri adım atmak zorunda kalmıştı. Türk kadın sporcular oyunlara katılmak istemediklerini belirtmişlerdi. Tartışmalar ve katılımcı ülkelerin uluslararası federasyonlardan ihracı tehlikesi üzerine, organizasyonun kadınlara ilişkin bölümü programdan çıkarılarak, kökten çözüm bulunmuştu. Suudi Arabistan'daki oyun lara yalnızca erkek sporcuların katılmasıyla sorun aşılmıştı.
Haberin fotoğrafları