kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Erdoğan bu muhtıradan haberdar mı?

Habur Gümrük Kapısı'nda başlatılan yeni bir uygulama ile Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve devlet geleneklerine aykırı işler yapılıyor. Üstelik bazı firmalara ayırımcılık tanınan bu uygulama,
bizzat Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın talebi üzerine Gümrük Müsteşarlığı tarafından verilen muhtıra üzerine yapılıyor.
Habur'dan Irak'a gıda ve ihtiyaç maddeleri taşıyan yüzlerce kamyon, önce Şırnak Özel İdare'ye ait bekleme sahasında en az bir hafta bekleyip sırası geldiği zaman çıkış yapmak için Habur Sınır Kapısı'na yönelir. İşlemler yapıldıktan sonra da kapıdan geçer. Ancak ne hikmetse, Gaziantep menşeli 'Acarsan Makarna Un Gıda Sanayi ve Ticaret ile Özacarlar Dış Ticaret İthalat İhracak Sanayi ve Turizm ' adlı firmaların Irak'a un taşıyan kamyonları, beklemeden jet hızıyla Habur'dan geçiyor. Bana ulaşan bu bilgiyi değerlendirerek sebebini araştırdım ve dudak uçurtacak ilginç gelişmelere rastladım.

Talimat senaryo mu?
Gümrük Müsteşarı adına Gümrükler Genel Müdürlüğü, Habur Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne gönderdiği 10.08.2007 tarih ve 023508 sayılı yazıda aynen "Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan alınan 09.08.2007 tarihli yazıda Irak Ticaret Bakanlığı'na bağlı 'General Company For Grain Processing' şirketi ile Acarsan Makarna ve Özacarlar Dış Ticaret arasında buğdaylık un anlaşması imzalanmıştır. Bu kez Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nden alınan 8.8.2007 tarihli 'muhtıra' da , "un naklinde gerekli kolaylıkları gösterin" denilmektedir. Irak'ın bu talebi doğrultusunda 'gümrük kapısında geçişini sağlayacak kolaylık gösterilmesi' emrediliyor. Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Anlaşmalar Genel Müdürü Şevket Ilgaç, Gümrük Müsteşar Vekili Bülent Ertem ile bu zatların bağlı olduğu Devlet Bakanı Tüzmen bu uygulama karşısında ne düşünüyorlar? Yoksa Irak Hükümetinin resmi şirketi olan SOMO üzerinden yapılan benzer bir uygulamanın başlangıcı mı?
Irak'ın Ankara Büyükelçisi 8 Ağustos'ta Dış Ticaret Müsteşarlığına muhtıra veriyor. 9 Ağustos'ta Dış Ticaret Müsteşarlığı bunu Gümrük Müsteşarlığı'na bildiriyor . 10 Ağustos'ta Gümrük Müsteşarlığı Habur Gümrükler ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne 'Bu iki firmaya kolaylık gösterin' talimatı veriyor . Habur Gümrük Başmüdürlüğü de 11 Ağustos'tan itibaren bu iki firmanın malını taşıyan kamyonları sorgu sualsiz kapıdan Irak'a yolcu ediyor . Bu arada yüzlerce un ve diğer emtia taşıyan kamyonlar da günlerce ve hatta haftalarca kuyrukta bekliyor ve kapıda da sıkı muayeneden geçiyor.

Ayrımcı uygulama
Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, 20.08.2007'de Dış Ticaret Müsteşarlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak devlet eliyle yapılan bu ayırımcı uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ve haksız rekabete sebep olduğunu, bu uygulamadan diğer firmaların zarar gördüğünü bu uygulamaya son verilmesini istiyor. Ancak çıt yok.
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde bildiri (bazı kesimlerce muhtıra ) yayınlanınca kızılca kıyamet kopartılırken Irak'ın Ankara Büyükelçiliği'nden Dış Ticaret Müsteşarlığı'na verilen muhtıra
aynı gün işleme konuluyor. Merak ettim, bu iki firmanın arkasındaki güç kim? İster istemez insanın aklına bu ayrıcalıklı işleme tabi tutulan firmanın Gaziantep kökenli olması geliyor. Umarım ki Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Bakan Kürşad Tüzmen'in 1 ay öncesine kadar Gaziantep milletvekili adayı olmasının bir ilişkisi yoktur. Ancak Irak'ın Ankara Büyükelçiliği 'muhtıra'sı, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın gereği için yazısı ve Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün Habur'a talep yazıları üç gün içinde jet hızıyla gerçekleşmesi, alışkın olmadığımız bir uygulamadır.