kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İtiraz etmem ama...

Türkiye'nin AB üyeliğine taş koyan Sarkozy, dış politikasını dün resmen açıkladı. Türkiye ile ilgili 'Yeni müzakere başlığı açılmasına itiraz etmem. Ama üyelik ve ortaklık seçenekleri birlikte olursa' dedi..
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, malumu dün bir kez daha ilam etti! Ülkesinin kendi dönemindeki dış politikasını bir toplantıda aktaran Fransız liderin ana gündem maddelerinden biri elbette Türkiye ve Avrupa Birliği üyeliği oldu. Ülkesinin büyükelçilerini makamında toplayan Sarkozy, "Türkiye'yle yeni müzakere başlıkları açılmasına karşı çıkmayağım. Yeni başlıklar açılabilir" dedi.

'GÖRÜŞLERİM GEÇERLİ'
Ancak bu sizi yanıltmasın! Fransız lider hemen ardından ağzındaki baklayı çıkardı: "Müzakerlerde tam üyelik hedefinin yanında staratejik ortaklık seçeneği de gündemde tutulmalı. İki ihtimal birlikte olduğu sürece başlıkların açılmasına karşı çıkmayız. Görüşmelerin sonu üyelik de olabilir, stratejik ortaklık da..." Seçim kampanyasında sık sık Türkiye'nin üyeliğine karşı olduğunu tekrarlayan Sarkozy, "bu görüşlerinin halen geçerli olduğunu" da vurguladı.

'KOMİTE KURULSUN'
AB'nin genişleme süreciyle ilgili olarak uzmanlardan oluşan bir "akil adamlar komitesi" kurulmamsını isteyen Sakozy, komitenin 2009'a kadar AB'nin geleceği hakkında bir rapor hazırlamasını istedi. 10-12 kişilik uzman grubunun 2030 yılının resmini çizen raporundan sonra "27 üyenin düşüncesi olumluysa, Fransa da Türkiye ile yeni başlıklar açılmasına karşı çıkmaz" dedi. Türkiye'yle ilişkilerin geliştirilmesini de isteyerek "Başbakan Erdoğan gibi ben de ikili ilişkilerinin geliştirilmesinden yanayım" dedi. Türkiye'yle yürütülen katılım müzakerelerindeki 35 başlıktan 5'inin tam üyelikle ilgili olduğunu hatırlatarak "Başbakan Erdoğan'a da bu 30 başlıkla uğraşalım, 5'ini sonra görüşürüz dedim" diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliğine alternatif olarak önerdiği Akdeniz Birliği projesine de hız vermeyi planlayan Fransız lider, 2008'in ilk aylarında proje için devlet başkanları düzeyinde bir toplantı istedi.

ORTADOĞU HEDEFTE
Akdeniz Birliği'nin sağlanmasında öncü bir rol üstlenmek istediğini de belirterek, "Bu Batı ile İslam Dünyasının çatışma riskine cevap olacak" diye konuştu. Ortadoğuya da değinen Fransa lideri Sarkozy, "Irak'ta siyasi çözümden başka yol yok. Yabancı askerlerin çekilme takvimleri netleşmeli" dedi. İran'ın nükleer programının da "kabul edilemez" olduğunu söyledi.