kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BİNLERCE HALI DOKUNUYOR Birko Şirketler Grubu’nun Niğde’deki tesislerine her gün 90 ton pamuk giriyor, 80 ton iplik, 5 bin metrekarenin üzerinde halı çıkıyor

Niğde'nin sanayisini imece usulüyle 1.200 kişi inşa etti

EDİTÖR:ŞAH TANYERİ
Sırtlarında bir halı ile gurbete ekmek parası kazanmaya çıkan Niğde'nin Koyunlu kasabası fertlerinin imece ile memleketlerine kurduğu iplik ve halı tesisi 1700 kişiye istihdam sağlıyor..
Birko Koyunlu Halı Fabrikası yatırımı, bir kasaba halkından gurbete çıkanların memleketlerini unutmayıp, dayanışmasıyla yöresine iş, aş getirebileceğine, yöresini kalkındırabileceğine en iyi örnek olarak Niğde'de yükseliyor. Halı ve iplikte 27 milyon dolarlık ihracata imza atan Birko Şirketler Grubu'nun kuruluş öyküsü, Ankara'da 1972 yılında kurulan Koyunlular Derneği'ne dayanıyor.

ÜRETİP KENDİLERİ SATIYORLAR
Niğde'nin Koyunlu Kasabası'ndan sırtlarında bir halı ile gurbete çıkan pek çok Koyunlulu, gittikleri yerlerde ticarette başarılı olur, geride bıraktıkları hemşehrilerini de unutmaz. Birko Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Tuğrul ve kurucu üye Necati Altınöz'ün anlatımlarına göre, köylülerine iş temin etmek isteyen gurbetteki bir avuç Koyunlulu, Niğdeli dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Emin Alpkaya'nın yönlendirmesi ile iplik üretmeye karar verir. Birko Birleşik Koyunlular Mensucat şirketi kurulur. Küçük hisselerle 1.200 Koyunlulu şirkete ortak olur. 100 bin iğlik fabrika 1975 yılında faaliyete geçer. Bir olan fabrika sayısı bugün 8'e, çalışan sayısı bin 700'e ulaşır. İplikten sonra halı tesisleri faaliyete geçmiş, yeni şirketler kurulmuştur. Grup, kuruluşundan sonra sürekli kendini yenilemiş, modern tesisleri ile teknolojiyi de yakından takip etmiştir. Birko Şirketler Grubu'nun tesislerine günde 90 ton pamuk giriyor, 80 ton iplik, 5 bin metrekarenin üzerinde halı çıkıyor. 20'den fazla ülkeye ihracat yapılıyor. Ürettikleri penye ipliği Benetton, Nike gibi markalar tarafından kullanıldığı belirtilirken, halı fabrikasının ürünleri, birçoğu Koyunlu kasabası halkından olan bayiler tarafından gerçekleştiriliyor. Şirketin ortak sayısı bugün 2 bin 500'ü geçiyor.
Haberin fotoğrafları