kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kundakçıyı ihbar edene 1 milyon Euro

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Yunanistan'da devam eden orman yangınlarında ölenlerin sayısı 63'e yükseldi. Başbakan Karamanlis 89 noktada süren yangınları çıkaranları ihbar edene, bir milyon Euro ödül vermeyi vaat etti..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kundakçıyı ihbar edene 1 milyon Euro
Yunanistan'da son beş günden bu yana süren orman yangınları, şiddeti, yoğunluğu ve 63 kişinin yanarak can vermesi nedeniyle, dünya ülkeleri orman yangınları arasında rekora ulaştı. İlk üç gün içinde 300 ayrı yerde meydana gelen orman yangınları özellikle güneydeki Mora yarımadasıyla Orta Yunanistan'daki Evia (Eğriboz) adasını kasıp kavurdu. Mora yarımadasında 110 köyün haritadan silinmesine paralel olarak, yüz binlerce sürümlük tarla ile zeytinliklerin kül olması, geçimini tarlalardan sağlayan on binlerce kişinin ekonomik açıdan büyük bir felakete uğramasına neden oldu.

'YABANCI PARMAĞI VAR'
Hâlâ dağ köylerinde kurtarılmayı bekleyen binlerce kişi, TV kanallarıyla kurdukları telefon bağlantılarında "canlı canlı yanmaktan korktuklarını" dile getiriyor. Orman yangınları kamuoyu kadar, Yunan hükümetinde de büyük bir şok etkisi yarattı. Orman yangınlarının sıklığı; esen şiddetli rüzgâr ve yangınların zamanında söndürülemeyerek can kaybına yol açması, hükümeti şaşkına uğrattı. Başbakan Kostas Karamanlis bir bakanlıktan diğer bakanlığa koşarak çeşitli kriz masaları yönetirken "Orman yangınlarını çıkaran kundakçıları ihbar edenlerin bir milyon Euro ile ödüllendirileceğini" açıkladı. Son 24 saat içinde 89 yeni yangın odağının çıkması ve bunlara eski odak noktaları eklendiğinde 300'den fazla noktada yangının devam etmesi karşısında Karamanlis, şunları söyledi: "Bu kadar çok sayıda yangının aynı anda ve ayrı yerlerde çıkması tesadüf eseri olamaz." Bu sözler, ülkede yeni tartışmaların çıkmasına neden oldu. Hükümet üyeleri ise basına sızdırdıkları bilgilerde "Bu yangınların arkasında terör eylemleri yatıyor," "Yabancıların parmağı var" ya da "Yunanistan tehdit altında bulunuyor" şeklindeki iddialarıyla Yunanistan'ın adeta "ilan edilmemiş bir savaş ortamına girdiği" mesajı veriyorlar.
Haberin fotoğrafları