kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
'4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün'

Filmekimi'ni heyecanla bekliyoruz

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
Malum, 19-25 Ekim arasında bir hafta boyunca yolumuz Beyoğlu Emek Sineması'na düşecek. Çünkü filmekimi'nde kesinleşen ilk filmler açıklandı. Gösterilecek filmler arasında 'Altın Palmiye' başta olmak üzere Cannes ve Berlin gibi önemli festivallerde baş tacı edilen birçok yapım da yer alıyor. Yani anlayacağınız, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Nokia Nseries sponsorluğunda düzenlenecek filmekimi, 6'ncı yaşında yine parlak bir program hazırlamış. Listenin başını çeken ilk iki filmde kadın duyarlılığı resmediliyor. Bu yıl aralarında yazarımız Orhan Pamuk'un da olduğu Cannes jürisinin büyük ödül 'Altın Palmiye' ile takdir ettiği Romanya yapımı '4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün' yalın ve etkileyici bir sinema örneği olarak karşımıza çıkıyor. Film, bu eski 'demir perde' ülkesinin 80'li yıllardaki kürtaj yasağında hamile arkadaşına yardım etmeye çalışan genç bir kızın hayata tutunma çabasını anlatıyor. Yine Cannes'dan 'Jüri Özel Ödülü'nü alan 'Persepolis' filmi ise İran doğumlu Fransız vatandaşı olan yetenekli kadın çizer Marjane Satrapi'nin kendi anılarından sinemaya uyarlanan önemli bir film. Küçük bir çocuğun gözünden 1978 yılındaki İran devrimini çizgi film tekniğiyle anlatan bu filmi sakın ihmal etmeyin!

SEKS İŞÇİSİ BÜYÜKANNE
Bu arada filmekimi boyunca her gece saat 21.30 seansında bir filmin galası yapılacak. Bunlar arasında şimdiden belli ki 'Irina Palm'ın talibi çok olacak. Bu yılki Berlin Film Festivali'nde yarışan film, vasat yapımlardan canı sıkılan eleştirmenlere pek iyi gelmiş ve onları eğlendirmişti. Hasta torununun tedavisine para bulmak için seks işçisi olan büyükanne rolüyle 60'ların pop ikonu İngiliz Marianne Faithfull ödül alamasa da festivalin gözdesi olarak hafızalara kazınmıştı. Alemlerde özgürlükçü 'parti kızı' olarak da nam salan ünlü sarışın şarkıcıyı, bu kez koyu saçlı, çekinik bir dul rolünde izlemenin de bir ironisi var. Zaten film boyunca hafif bir tebessüm ifadesiyle dolanmasından Faitfull'un da bu durumdan eğlendiği anlaşılıyor.

USTALARDAN FİLMLER
Berlin'e veya Cannes'a gidemedim diye üzülmeyin! Çünkü bu yıl İstanbul Film Festivali'nin verdiği 'Onur Ödülü'nü almak için bizzat kentimize gelen Gus Van Sant'ın yine Cannes'dan özel ödül kazanan yeni filmi 'Paranoid Park' filmekimi programında. Kaykaycı gençlerin dünyasını anlattığı film neticede bir yeniyetme öyküsü... Minimal üslubunu tekrarladığı film, derdini anlatmayı daha çok başarıyor. Dünya prömiyerini eylül ayı başında Toronto Film Festivali'nde yapacak olan David Cronenberg'in yeni filmi 'Eastern Promises'ı da çok merak ediyoruz. Filmin oyuncu kadrosunda Viggo Mortensen, Naomi Watts ve Vincent Cassel var. Filmekimi; müzikseverleri de ihmal etmeyecek gibi görünüyor. Cannes'da büyük ilgi gören 'Control', Joy Division grubunun genç yaşta intihar eden solisti Ian Curtis'ı anlatan biyografik bir film. Yönetmeni Anton Corbijn ise nice rock efsanelerini fotoğraflamış biri olarak dikkat çekiyor. Ünlülerin siyah-beyaz fotoğrafları gibi film de bir görsel şaheser yaratıyor. Zaten Cannes'daki jüri de böyle düşünmüş olmalı ki, bu yıl yarışmada 'Altın Kamera Özel Mansiyon Ödülü'nü almıştı. İngiltere çıkışlı bir başka ünlü yönetmen Julien Temple'dan bu kez 'Joe Strummer: The Future Is Unwritten' de gösterime girecek. Toplam 21 filmin yer alacağı filmekimi listesinin tamamı eylül ayı sonunda açıklanacak. O güne dek www.iksv.org/filmekimi adresini kontrol edip, programa bakmanızda fayda var.
Haberin fotoğrafları