kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İmparatorun en iyi heykeli

Bedia Ceylan GÜZELCE HABER MERKEZİ
Antik Roma'ya "altın çağ" yaşatan ve "iyi yürekli" olarak hatırlanan imparator Hadrianus'un bugüne kadarki en iyi tasviri Burdur'da bulundu..
Burdur'daki Sagalassos antik kentinde Roma İmparatoru Hadrianus'a ait beş metrelik bir heykelin parçaları bulundu. Antik Çağ heykeltıraşlığı içinde bir başyapıt kabul edilen heykelin bütün halde ortaya çıkan baş kısmının, imparatorun bugüne kadar bulunan en iyi tasviri olduğu belirtiliyor. Parça parça yapılarak tamamlanmış olduğu sanılan heykelin başının yanı sıra sağ ayak ve sağ bacak parçaları da oldukça iyi korunmuş durumda.

USTANIN ELİNDEN
Roma tarihinde "İyi yürekli imparator" olarak bilinen Hadrianus'a ait heykel, Roma hamamı içerisinde bulundu. Kazının başkan vekilliğini yapan Dr. Jeroen Poblome'nin "Ancak bir ustanın elinden çıkabilecek kadar iyi işlenmiş" dediği heykelin buraya sonradan taşındığı veya 6. yüzyıldaki depremde hamamın güneyindeki Hadrianus ve Antoninus Pius tapınağından sürüklendiği sanılıyor. Bu tapınak, Hıristiyanlığın gelmesi ile kapatılmış ancak kült alanları ve heykelleri yıkılmamıştı. M.S 117-138 yılları arasına tarihlenen heykel için, o dönem Afrodisias'tan (Denizli) getirildiği tahmin edilen "yüksek kalite" mermer kullanıldı. Sagalassos'taki kazılar 1990'dan bu yana Belçika'daki Leuven Katolik Üniversitesi öğretim üyesi Marc Waelkens başkanlığında yürütülüyor.