kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zonguldak'ta sel

Yeni Haber
Zonguldak'ta gece başlayan sağanak yağış nedeniyle çok sayıda iş yeri ve evi su bastı, bazı araçlar trafikte mahsur kaldı.

Sağanak yağış, il merkezinde su kanallarının tıkanması ve kanalizasyon şebekesinin taşması nedeniyle yolda biriken sular iş yerlerine girdi. Esnaf, dükkanlarına dolan suyu kovalar ve küreklerle boşaltmaya çalışırken, belediye ekipleri de tıkanan su kanallarını açmak için çaba harcadılar.

Aralıksız süren yağış nedeniyle bodrum ve birinci kattaki evleri su ve kanalizasyon atığı basan vatandaşlar da zor anlar yaşadılar.

Kürekler ve kovalarla evlerindeki suyu boşaltamaya çalışanlara itfaiye ekipleri de yardımcı oldu.

Yer yer 70-80 santimetre yüksekliği bulan su dolu yolda mahsur kalan ve hasta taşıyan bir ambulans, emniyet güçleri ile vatandaşların yardımıyla hareket ettirildi.

Çok sayıda araç, çamur ve moloz yığınlarıyla kapanan yollarda mahsur kaldı. Uzun süre bekleyen araçlar, iş makineleriyle yolların açılmasından sonra hareket ettirildi.

Sağanak yağış sırasında il genelindeki güzergahlarda trafik akışı tamamen durdu. Su birikintileri nedeniyle farelerin kaldırımlara çıktığı gözlendi.

Kente bir süre elektrik enerji verilemedi, sabit ve cep telefonlarıyla haberleşme de aksadı.

EVDE KORKULU ANLAR

Uyudukları sırada sağanak yağış nedeniyle evi suyla dolan Birdal Gürsoy, gazetecilere, Çınaraltı Mahallesi'ndeki konutunun kısa sürede bütün odalarının su ile dolduğunu, eşyalarının tamamının da kullanılamaz hale geldiğini söyledi.

Gürsoy, 7 yaşındaki kızı İrem Nur'un büyük korku yaşadığını belirterek, ''Kızımı akrabalarımız evlerine aldı. Evimin bütün eşyası gitti. Balkon duvarını kırarak suyun bir kısmını boşalttım. Kanalizasyon atığıyla dolan evimdeki eşyalarım kullanılmayacak hale geldi'' dedi.

DEREDE TAŞMA TEHLİKESİ

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, incelemeleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, kanalların aniden bastıran yağmur nedeniyle moloz yığınlarıyla dolduğundan su baskınları yaşandığını, ekiplerin imkanlar dahilinde vatandaşın yardımına koştuğunu söyledi.

Yağış nedeniyle telefon haberleşmesinin kesintiye uğradığını, uzun süre elektrik kesintisi de yaşandığı anlatan Gonca, şunları söyledi:

''Yağmur büyük bir olaya sebebiyet vermedi. Su seviyesi yükselen Acılık Deresi'nin taşmaması avuntumuz oldu. İlimizde geçmiş yıllarda derenin taşması sel felaketine yol açmıştı. Esnaf arkadaşlarımız gece iş yerlerini açarak temizlik yapmak zorunda kaldılar. Denizdeki yoğun dalga da kanalizasyonun taşmasına yol açtı. Ekiplerimiz görevleri başında, gerekli tedbirleri aldı. Halkımıza geçmiş olsun. Şu an için zarar tespiti yapamadık.''

İl Emniyet Müdürü Atilla Çınar da polis ekiplerine evleri kullanılmayacak durumda olan vatandaşların karakollarda misafir edilmesi talimatını verdi.



Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, gece başlayan sağanak yağış nedeniyle il genelinde 200 kadar ev ve iş yerini su bastığını, çok sayıda aracın da zarar gördüğünü bildirdi.

Erkmen, kent merkezi ile Ereğli ve Alaplı ilçelerinde zarar tespitine yönelik incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, yağışta kent merkezinde 50, ilçelerden Ereğli'de 100, Alaplı'da 50'ye yakın ev ve iş yerinde su baskınları yüzünden zarar meydana geldiğini söyledi.

Merkezdeki köy yolları ile Ereğli ve Alaplı ilçesindeki altyapılarda bozulmalar olduğunu bildiren Erkmen, şöyle dedi:

''Sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmalarına başladık. Vatandaşlarımızın mağdur olmamasını temin amacıyla gerekli tedbirler alınmaktadır. İl merkezi, bağlı belde ve köylerde su baskınıyla ilgili alınan ihbarlar, hasar tespit komisyonları tarafından kısa sürede değerlendirilecektir. Yağışta il genelinde 200 civarında ev ve iş yerini su bastı, çok sayıda araç da zarar gördü. Yağış nedeniyle can kaybının olmaması sevindiricidir.''

Zonguldak Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de geceden itibaren kentte metrekareye 114 kilogram yağış düştüğünü belirttiler.

Bu arada, yağış nedeniyle ev ve iş yerlerini su basan vatandaşlar, temizlik yaparak eşyalarını kurutmaya çalışıyorlar.

(AA)