kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yağmur yağsa da çözüm olmayacak

Sadık GÜLEÇ HABER MERKEZİ
Türkiye umudunu sonbahar yağmurlarına bağladı. İklim uzmanı Prof. Şen ise "Barajlar kendini toparlayamaz. Yapay yağış şart" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yağmur yağsa da çözüm olmayacak
Yağışların azalması ve aşırı sıcaklarda buharlaşma yüzünden sürekli suyu azalan barajlar son yılların en düşük doluluk oranlarına ulaştı. İstanbul'un barajlarındaki su miktarı ağustos ayı itibarıyla toplam kapasitenin yüzde 27.81'ine düştü. İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Meteoroloji bölümünden Prof. Dr. Orhan Şen, yapay yağış önerdi. Prof. Dr. Orhan Şen, buharlaşma yoluyla kaybedilen su miktarının ağustos ve eylül aylarında en yüksek seviyeye çıktığına işaret ederek, önümüzdeki dönemde barajlardaki suyun daha da aşağıya çekileceğini vurguladı. Prof. Şen, önümüzdeki yıllarda yağışların mevsim normallerine ulaşması durumunda dahi barajların kendisini uzun süre toplayamayacağını belirterek, "Artık yağmur yağsa dahi çözüm değil" dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SÜRECEK
Önümüzdeki yılların da kurak geçeceğini tahmin ettiğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Şen, bu durumda barajların dolmayacağını belirtti. Geçmiş yıllarda eylül aylarında suyu azalan barajların bahar aylarında yeniden en yüksek doluluk oranına ulaştığını anlatan Şen, şimdi ise suyun çok düşük seviyelere indiğini belirtti. Şen, şöyle konuştu: "Yağışların normale döneceği garanti değil. Önümüzdeki 2007-2008 kışı da kurak geçecek gibi görünüyor. Kaldı ki yağışlar normal dahi olsa barajların toparlanması zordur. Ortalama yağış miktarı senede metrekareye 700 kilodur. Bu sene ise tahmini 450- 500'ler civarındaydı yağış. Barajlar susuzluk noktasına geldi. Dolayısıyla bu barajların tekrar yüzde 90, yüzde 100 gibi doluluk oranlarına ulaşması artık çok zor. Barajlar 2-3 sene kendini toparlayamaz."