kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Melen suyu için son 79 gün

Yeni Haber
İstanbul'un su sıkıntısı gidermek amacıyla Melen Çayı'ndan su getirme çalışmaları 79 gün sonra tamamlanacak ve 20 Ekim 2007'de İstanbullular Melen suyunu kullanmaya başlayacak.

Devlet Su İşleri'nden (DSİ) alınan bilgiye göre, kurum, İstanbul'un artan nüfus projektörlerini dikkate alarak doğacak su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1997 yılında ''Büyük Melen Projesi''ni hazırladı.

Üç aşamadan oluşan projenin 1. aşamasının inşaat çalışmaları 2001'de başladı. Toplam 180 kilometrelik boru hattı, ''Cumhuriyet Arıtma Tesisi'' ve ''Boğaziçi Tüneli'' inşaatını da içeren 1. aşama ile Melen Çayı'ndan İstanbul'a yılda 268 milyon metre küp su taşınması hedefleniyor.

Projenin 1. aşama inşaatı için bugüne kadar 11 ayrı ihale yapıldı ve yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu.

2010 yılında tamamlanması hedeflenen 1. aşamada, Melen Çayı'ndan getirilecek olan su, Ağva'dan itibaren Yeşil Vadi'den geçirilip ''Cumhuriyet Arıtma Tesisi''ne aktarılarak burada arıtılacak. Daha sonra bu suyu Avrupa yakasına aktarmak amacıyla İstanbul Boğazı'nın 60-65 metre altından tabana tünel kazılarak boru döşenecek. Beykoz Ortaçeşme'den başlayacak ve Sarıyer'de Ayazağa'ya ulaşacak 5,5 kilometre uzunluğun boru hattından geçecek su, İSKİ'nin Kağıthane'deki arıtma tesislerine aktarılarak dağıtımı yapılacak.

Ancak DSİ, İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının yüzde 28'lere düşmesi ve kentin su sıkıntısıyla karşı karşıya kalması üzerine, bu sorunu aşmak için Melen projesinin 1. aşamasının bitmesini beklemeden Ağva ile Yeşilçay arasındaki 105 kilometrelik boru hattından Ağva ile Yeşilçay arasında kalan 30 kilometrelik boru hattını tamamlayarak Melen Çayı'nı Yeşilçay isale hattına bağlayacak. Daha sonra bu hattan Ömerli Barajı'na akıtılacak su, İSKİ tarafından İstanbul Boğazı'na yapılacak yeni bir isale hattı ile Avrupa yakasına aktarılacak.

DSİ, bu çalışmayı 80 günde tamamlayarak 20 Ekim'de İstanbul'a Melen suyunu verecek.

İSKİ, İSTANBUL BOĞAZI'NA BORU HATTI DÖŞEYECEK

Çalışma kapsamında İSKİ, İstanbul Boğazı'nda Salacak-Sarayburnu arasında yapacağı isale hattının temelini 5 Ağustos Pazar günü atacak.

Boğaz geçişi, 1200 milimetre çapında 1830 metre uzunluğunda 2 isale hattından oluşacak. Proje ile Anadolu yakasından Avrupa yakasına günde 300 bin metre küp suyun ulaştırılması hedefleniyor.

Batırılarak çektirme yöntemiyle inşa edilecek olan isale hattı, 2007 yılı sonuna kadar bitirilecek ve toplam 32 milyon 111 bin YTL'ye mal olacak. Bu isale hattının devreye girmesiyle mevcut günlük 300 bin metre küp kapasiteli Boğaz Geçiş Hattı'nın kapasitesi 600 bin metre küpe çıkacak.

Boğaz geçişi ile Avrupa yakasında Bahçelievler ve münzevi depolarına aktarılacak olan su, 4 milyon nüfusun ihtiyacını karşılayacak.

Ağva'da sürdürülen çalışmalara ilişkin bilgi veren DSİ Kontrol Mühendisi İsmail Kılınç, 30 kilometrelik boru döşeme, dere geçişleri, hendek ve platform kazı çalışmalarının belirlenen sürede bitmesi için 24 saat aralıksız çalışmaların sürdüğünü belirterek, ''Bu su İstanbul'un günlük su ihtiyacının yüzde 40'ını karşılayacak ve İstanbullular 20 Ekim'de Melen suyunu içecek. Bu proje İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak'' dedi.

Projenin ikinci ve üçüncü aşaması ile Melen Barajı'nın yapımı da tamamlandığında, İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metre küp su gelecek. Ancak bu aşamalar DSİ'nin yatırım programında henüz yer almıyor.

(AA)