kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Radyo dinleyerek, kitap okuyarak, futbol-voleybol oynayarak vakit geçiren mahkûmların haftada bir aileleriyle kapalı ve açık görüş hakkı var.

Türkiye'nin en medyatik cezaevi

Mine DOĞAN AKTÜEL
"Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım" adlı film Bayrampaşa Cezaevi'nde çekildi Film setine konuk olan Yeni Aktüel dergisi, cezaevindeki hayatı bu hafta sayfalarına taşıdı..
2008'de yıkılıp Silivri'ye taşınacağı söylenen Bayrampaşa Cezaevi, son demlerinde ilginç bir projeye ev sahipliği yaptı. Senaryo Yazarları Derneği'nin (SENDER) Adalet ve Kültür bakanlıklarının desteğiyle cezaevinde çektiği "Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım" adlı film geçen hafta tamamlandı. Projeyi başından beri takip eden ve film setine konuk olan Yeni Aktüel dergisi de Bayrampaşa hayatını bu hafta sayfalarına taşıdı. Senaryosunu mahkûmların yazıp, müziklerini mahkûmların yaptığı filmin afiş fotoğrafını bile cezaevi tabur komutanı çekti. Filmde müdür, cezaevi personeli, gardiyanlar ve mahkûmlar oynadı. Senaryo Yazarları Derneği'nin (SENDER) "Hayal Kurmak Serbest" projesi çerçevesinde, Adalet ve Kültür bakanlıklarının desteğiyle çekilen ve 'hayatı film gibi' yakıştırması yapılan mahkûmların yazdığı "Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım" adlı film, yapımında cezaevi 'aktörleri' kullanıldığı için dünyada da bir "ilk."

ÇEKİMLER B1'DE YAPILDI
Bayrampaşa Cezaevi, bir ranzanın bile zor sığdığı altı metrekarelik hücreleriyle ünlü. Filmin çekimleri cinayet ve uyuşturucu hükümlülerinin yattığı B1 koğuşunda yapıldı. B1'e varabilmek için "Malta" adı verilen ucu bucağı belirsiz koridorlardan geçiliyor. Cezaevi her ne kadar "Allah düşürmesin" denen bir yer olsa da, içeriye "kendi isteğiyle" düşenler, yıllarca kaldıktan sonra dışarı çıkmak istemeyenler de burada hatırı sayılır sayıda. Tahliyesi geldiği halde altı ay daha cezaevi içinde saklanmayı başarıp en sonunda cezaevinin sinema salonuna film izlemeye gittiğinde yakalananı da var; tahliye olur olmaz hemen cezaevi kapısında birini dövüp gönüllü olarak tekrar tutuklananı da.
Haberin fotoğrafları