kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yukarıdaki hesapta yabancının 100 milyon doları % 5.25 ile borçlanıp getirdiği varsayıldı.

1 yıllık kazancı 1 ayda çıkarıyorlar

YAVUZ BARLAS
Seçim riski ortadan kalktı, faiz yükü kaldı. Türkiye'ye % 17 ile borç veren yabancı 1 ayda dolar bazında % 5 gelir sağladı..
Seçimlerden tek parti iktidarının devamı sağlayan bir tablo çıkması bankaları harekete geçirdi. Ve bankalar Merkez Bankası'ndan önce faiz silahını çekti. Seçim riskinin ortadan kalkması son 10 günde doları 1.30 YTL'den 1.23 YTL'ye kadar düşürürken, bu işten en çok yabancı yatırımcılar kazandı. Seçim öncesinde dolarını 1.30 YTL'den bozduran bir yabancı fon seçimin hemen ardından dolardaki düşüşün de etkisiyle ABD'de 1 yılda kazanamayacağı parayı Türkiye'de 1 ayda çıkardı. Dolar bazında yabancının 1 aylık getirisi yüzde 5'i aştı. Enflasyon hedefini tuttarma sözü veren Merkez Bankası, faiz kararında temkinli davranmayı tercih ederken, iki önemli hamle yaptı. 18 Temmuz'da banka piyasadaki 8-12 milyar YTL'lik fazla TL'yi adeta emmek için 32 günlük likidite senedi ihraç edeceğini söyledi. İlk ihale yapıldı ve Merkez Bankası 1 ay için yatırımcının parasına yıllık yüzde 17.90 faiz ödemeyi taahüüt etti. İkinci hamle de dolardaki düşüşü önlemeye yönelikti. Ve banka günlük olarak döviz alım tutarını 120 milyon dolara çıkardı. Böylece bir yandan TL'ye yüksek faiz verilirken, diğer yandan da dövizini Türkiye'ye getirip bozdurmak isteyen yabancı için bir kapı daha açılmış oldu. Peki 'sıcak para' tabir edilen yabancı portföy yatırımcısı Türkiye'de ne kazanıyor? Örneğin seçimin hemen ardından yüzde 5.25 faizle 100 milyon dolar borçlanıp bu parayı Türkiye'ye getiren bir yabancı Merkez Bankası ihalesinde 1.25 YTL'den bozdurduğunda eline 125 milyon YTL geçiyor. Bu parayı yatırımcının yüzde 17 gibi yüksek bir faizle 32 günlüğüne Merkez Bankası'nın sattığı likidite senetlerine yatırdığını varsayarsak kur yerinde kalırsa 1 aylık kazancı 1 milyon 676 bin YTL oluyor. Yani yandaki tabloda da anlatıldığı gibi yabancının parası 32 gün sonra 126 milyon 676 bin YTL'ye çıkıyor.

DÜŞEN DOLARDAN % 5 GETİRİ
Yabancının aynı kurdan bu parayı dolara çevirdiği varsayılırsa yıllık getirisi yüzde 12 aylık kazancı yüzde 1 oluyor. Bu arada dolar kurunda düşüş sürerse asıl o zaman getiri katlanıyor. Aynı doların 32 gün sonra 1.20 YTL'ye indiği varsayılırsa aylık getiri ABD'de faizden 1 yılda zor kazanılan yüzde 5 oranını aşabiliyor. Yani 1 ay önce 100 milyon doları Türkiye'ye getiren yabancının parası 105.5 milyon dolar oluyor. Yıllık getiri ise yüzde 79'a ulaşıyor.