kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Neden AK Parti?

AK Parti'nin seçimi büyük farkla kazanmasına etken olan faktörleri, politik ve sosyolojik bağlamda analiz etmek gerekir. Bana gore seçim sonuçlarının ortaya çıkardığı iki faktöre dikkat etmek gerekir.
Birinci faktör AK Parti'nin icraatları:
Seçimlere iktidar partileri icraatı, muhalefet ise proje ve vaatleri ile girer. Kabul etmek gerekir ki AK Parti'nin iktidardaki 5 yıla yakın icraatları halkın büyük çoğunluğu tarafından başarılı bulunmuştur. Halkın önemli bir bölümü kendi sosyal ve ekonomik durumunu, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılına göre daha iyi durumda olduğuna inanmıştır. Öte yandan gerek sağlık alanındaki hizmetler, gerek köylere yol, su ve destek götüren KÖY-DES projesi ve gerekse 5 yıl içinde elektrik, su ve ekmek gibi temel ihtiyaçlarda fiyat artışının olmaması, satın alma gücünün artması, enflasyonun düşmesi, döviz fiyatının gerilemesi, açılan krediler vasıtasıyla da olsa TOKİ'nin konut hamlesi ile konut ve otomobil gibi hayat standartını yükselten mallara sahip olma imkânının artması gibi sebepler ve hizmetler halkın AK Parti'ye oy vermesinin başta gelen sebebidir.
Öte yandan hiçbir muhalefet partisi ideolojik itirazlar dışında, halkın hayat şartlarını iyileştirmeye yönelik bugünkünden daha iyi yaşam standardını vaat eden tutarlı ve anlamlı bir proje ortaya koymamıştır. Bunun yanında muhalefete mensup parti teşkilatları halkla yüz yüze çalışma yerine, AKP'den memnun olmayanların onlara oy vermek mecburiyetinde olduklarını dikkate alan bir seçim çalışması ortaya koydu.
İkinci faktör, Recep Tayyip Erdoğan farkı: Türk toplumu esasta lider eksenli bir toplumdur. Recep Tayyip Erdoğan toplumun önemli bir kesimine etkileyici, güçlü bir lider karizması yaratmaya muvaffak olmuştur. Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği AK Parti başarısının en önemli sebebidir . Oyu partisinden yüzde 10 ile 15 puan daha fazladır. Buna mukabil muhalefet partilerinin liderleri halk nezdinde aynı sevgiyi, gönül bağını ve liderlik karizmasını şu veya bu sebeple yaratamamıştır. Recep Tayyip Erdoğan, halktan bir lider gibi görünmekte, halk tarafından yaşam tarzı ve kişisel stili itibarıyla kendi içinden çıkmış bir lider olarak kabul edilmektedir. Kabul etmek gerekir ki Recep Tayyip Erdoğan geçen 5 yıllık sürede kişisel donanımı ve performansı olağan üstü arttırarak hem partisinde, hem de kamu yönetiminde güçlü bir lider profile sergilemiştir. Bu Allah vergisi bir mazhariyettir. Buna şapka çıkarmak ve saygı duymak gerekir. Erdoğan, kuracağı hükümette daha ılımlı isimlere yer verip, yıpranan isimleri dinlendirirse halk nezdindeki imajını dahada arttırır.