kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Zamdan kaybettiğini zamandan kazanacak

Timur SIRT EKONOMİ
Türk Telekom 21 Temmuz'da yaptığı yeni düzenleme ile zamlı tarifeden yüzde 16 indirime gitmek zorunda kalınca kontör atış süresini 1 dakikaya uzatarak açığını kapatmaya çalışacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Zamdan kaybettiğini zamandan kazanacak
Türk Telekom 20 Temmuz tarihinde Telekomünikasyon Kurumu (TK) tarafından onaylanan ve seçimden 1 gün önce uygulamaya başladığı yeni tarifelerle ilgili basına açıklama yaptı. 1 Mart'ta yürürlüğe soktuğu tarifelerin Danıştay tarafından iptal edilmesinin ardından açıklanan yeni tarifelerde sadece şehiriçi görüşme ücretinde yüzde 15'lik indirime gidildi. Ancak tarifelere mart öncesindeki tarifeye göre bakılırsa şehiriçine yüzde 6'lık zam yapıldığı görülüyor. Şehirlerarası ve uluslararası tarifelerde ise yüzde 53- 55 arası indirimler yapıldı. Telekom, iptal edilen fiyat tarifesinin yerine yenisini koyarken yaşayacağı gelir kaybını kontör süresini artırarak durdurmaya çabalıyor. Yürütmesi durdurulan tarifede, şehirlerarası görüşmelerde kontör atış periyodu 20 saniye iken yeni tarifede periyod 60 saniyeye çıkıyor. Böylece 'alo' diyen biri 1 saniye yada 59 saniye konuşsa da şehiriçinde 7, şehirlerarasında 8.1 Ykr ödeyecek. Sabit telefondan cebi ararken kontör atış süresi 15 saniyede kaldı. Aboneler konuştuğu süreye göre değil, dakika üzerinden ödeme yapacak. Böylece Telekom atık zamandan kazanacak.

CEPÇİLER DE YAPIYOR
Tarife ve kontör atış sürelerinde bu tür ayarlamaları cep telefonu operatörleri de yapıyor. Ancak cep telefonu operatörlerinde süre konusunda alternatifler bulunuyor. Telekom da ise başka seçenek yok. Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan, şehirlerarası ve uluslararası görüşmelerde bütün kontör atışlarının 60 saniye olarak sabitlendiğini belirterek, bundan sonrası için yurt dışında kullanılan saniye bazlı alternatif paketlerin de yıl sonuna kadar devreye alınacağını kaydetti. Bu arada TK Başkanı'nın "1 Mart öncesi tarifeye dönülür" demecinin hatırlatılması üzerine Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aktaş, "Biz TK'nın onayıyla tarifeyi yürürlüğe koyduk. Uluslararası ve şehirler arasında ucuz olduğu için çok konuşma yapanlara 'Kusura bakma' diyemeyiz" dedi.