kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
24 Temmuz'da tüketim üretimi geçti

Tüketim üretimi geçince ilk şalter İzmir'de indi

HACER GEMİCİ
Aşırı sıcakların da etkisi ile vatandaş klimalara yüklenince İzmir'de son iki gündür elektrik kesintileri yaşandı. Kesinti ile birlikte ise arz güvenliği tehdidi yeniden gündeme geldi..
Seçimin ardından hükümetin öncelikli gündemini enerji oluşturacak görünüyor. Seçime kadar ve seçim günü elektrikte kesinti istemeyen hükümet bu nedenle enerji kitlerini alarma geçirirken, 22 Temmuz'un ardından ilk sıkıntı İzmir'de yaşandı. Sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıkması ile birlikte klimalara aşırı yüklenme olması önceki gün ve dün İzmir'in Torba, Selçuk, Ödemiş ve Tire bölgelerinde zaman zaman bir saati bulan kesintiler gündeme getirdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Gediz Elektrik yetkilileri kesintilerin kendileri dışında Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİ- AŞ) tarafından yapıldığını belirterek, "Yükleyici merkezin talimatı ile kesinti oluyor. Planlı, programlı bir kesinti söz konusu değil. Üretim ve tüketim dengesinin uyuşmaması bu kesintileri doğuruyor. Kuşkusuz sıcaklar ile birlikte artan klima kullanımı bu durumu tetikliyor" dediler. Temmuz ayı elektrik üretim ve tüketim günlük rakamlarına bakıldığında seçimden sonra 24 Temmuz günü tüketimin üretimi geçtiği görülüyor. 24 temmuz günü toplam üretim 595 bin 936 mwh iken, aynı gün toplam tüketim 597 bin 109'e çıkmış görünüyor. Bu da kesintiyi kaçınılmaz kılıyor. İzmir'den tüketimin artması ile gelen ilk sinyal, önümüzdeki günlerde enerjide arz güvenliği sorunun masaya yatırılmasının kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Özel sektör temsilcileri 2007 yılının sonbahar aylarından itibaren elektrikte kesintilerin gündeme gelebileceğini ifade ederken, en iyimserler bile 2008 için tetikte. İşte yeni hükümetin kurulması ile birlikte masadaki en önemli konuyu enerjinin oluşturması bekleniyor.

MALİYET YENİDEN BELİRLENECEK
AKP'den milletvekili olan ve bakanlık alacağına kesin gözü ile bakılan Mehmet Şimşek'in 'elektrikte maliyetleri gözden geçirmek gerek' açıklamaları yaklaşık 4.5 yıldır ötelenen zammın önümüzdeki dönemde gündeme gelebileceğinin işareti olarak algılanıyor. Masada sadece elektrikte fiyat ayarlaması ve arz güvenliği değil, dağıtım ve üretimde özelleştirmeler, nükleer santral yasası, Afşin-Elbistan Santrali'nin ihalesinin de yer alması söz konusu. Bu arada yeni dönemde Enerji Bakanlığı için Hilmi Güler'in yanı sıra Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile DSİ eski Genel Müdürü iken AKP'den Meclis'e giren Veysel Eroğlu'nun da adı geçiyor.