kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İndirim için bekleyeceğiz'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Seçim sonrasında bankalar Merkez Bankası'nı beklemeden faiz indirme sinyali verirken, Türk Lirası'nın Ankara'daki patronu "Bir süre daha bekleme" eğiliminde..
22 Temmuz seçiminde AK Parti'nin güçlü biçimde tek başına iktidar olması ve ekonomideki öngörülebilirliğin artması "faiz indirimi" tartışmasını yeniden alevlendirdi. Bankacılar, Merkez Bankası'nı beklemeden faiz indirme sinyali verirken Ankara'nın faiz anketinden "Bir süre daha bekleme" eğilimi çıktı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın 27 Temmuz Cuma günü bir basın toplantısı ile Enflasyon Raporu'nu açıklaması ve faiz indirimi isteyen piyasalara net mesaj vermesi bekleniyor. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de cumhurbaşkanı seçimi görülmeden faiz konusunda aceleci adım atılmayacağına dikkat çekiyor. Merkez Bankası'nın, önümüzdeki döneme ilişkin faiz ve kur dengesi analizi ana hatları ile şöyle:

* Merkez Bankası Cephesi: Bankaların hedefi kar maksimizasyonu. Bunu gayet iyi anlıyoruz. Bizim hedefimiz ise fiyat istikrarı. Bu nedenle iki ayrı konum var. Merkez Bankası olarak ihtiyatlıyız. Piyasalara açık ve şeffaf işaretler veriyoruz. Örneğin, likidite senetleri ihracı ile etkin likidite yönetimine geçtik. Döviz piyasasının da etkin işlemesine çalışıyoruz. Bu nedenle alım kotasyonları artırıldı. Ne yaptığını bilen bir Merkez Bankası var. Piyasanın bunu görmesi lazım. Fiyat istikrarı sağlanıp, finansal istikrarla desteklenir, hedef enflasyonla piyasa beklentisi arasındaki makas daralırsa faiz indirimi seçeneği devreye girebilir. Zaten, yılın son çeyreğinde bu yönde karar alabileceğimizi belirttik. Ancak, seçim döneminin faiz dışı harcama boyutunun netleşmesi, AB yakınsama süreci ile yapısal reform takviminin güçlü biçimde vurgulanması ihtiyacı var.