kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Temmuz 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fransız basınından seçim yorumu: "Bağımsızlar kilit rol oynayabilir"

Yeni Haber
Le Figaro gazetesi, Başbakan Erdoğan'ın "siyasi satranç tahtasında merkezi bir konuma geldiği"ni belirtirken "Giderek artan bir biçimde aşırı sağ ile flört eden CHP'nin söyleminin AKP'ye yaradığı" görüşünü dile getirdi.

Le Monde ise, yeni parlamentoda bağımsızların "belirleyici kilit bir rol" oynayabileceğini yazdı. Liberation da, Kayseri'nin çalışma azmi ve refahına dikkat çekerken "AKP yöneticileri, kenti bir siyasi laboratuvar haline getirdi" yorumunu yaptı. Gazete, kentte birkaç otelin barların dışında "bira içmenin imkansız" olduğunu yazdı.

LE FIGARO: CHP'İN SÖYLEMİ AKP'YE YARADI


Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro, Başbakan Erdoğan'ın seçime güçlü pozisyonda girdiğini belirtti. "Siyasi İslam"dan çıkmış olan Erdoğan'ın "siyasi satranç tahtasında merkezi bir konuma geldiğini ve galip gelmek için yeni bir imaj" geliştirdiğini vurgulayan gazete, AKP'nin seçim programının, siyasi yönelişinin en göze çarpan örneği olduğunu belirterek programda türban yasağından hiç söz etmediğine, partinin liberal adaylar gösterdiğine, daha muhafazakar unsurları tasfiye ettiğine dikkat çekti.

"Giderek artan bir biçimde aşırı sağ ile flört eden CHP'nin söyleminin, AKP'ye yaradığı" görüşünü dile getiren gazete, AKP'nin muhafazakar köklerinin asıl yerel düzeyde belirginleştiğini belirtirken de "Zafer durumunda Recep Tayyip Erdoğan'ın, liberal liste başları ile tabanındaki muhafazakar ve dindar unsurları arasında çok becerikli bir sentez oluşturması gerekecek" diye yazdı.

LIBERATION: KAYSERİ'DE BİRA İÇMEK ADETA İMKANSIZ

Liberation gazetesinin tanınmış muhabiri Marc Semo, seçime dört gün kala Kayseri'yi inceledi. Kentin yeşil alanlar ve güzel binalarının sıralandığı geniş caddelerine dikkat çeken gazete, kentteki çalışma azmi ve refaha dikkat çekti. Buna karşın, Kayseri'de birkaç otelin barı dışında "bira içmenin imkansız olduğu"nu belirten gazete, "Birkaç yıldan beri belediye başkanı içki satışı için lisans vermiyor. Yabancı bir gruba ait olan dışında büyük marketler artık satmıyor. O zaman evde içiliyor. Ülkenin İslamcı kaleleri olan birçok kent de rakı tüketiminde önde geliyor. İki yüzlük müdür?" diye yazdı.

Türkiye'nin en zengin 100 işadamının 20'sinin Kayseri veya bölgesinden geldiğine işaret eden gazete, "AKP yöneticileri, kenti bir siyasi laboratuvar haline getirdi" ifadesini de kullandı. Sanayicilerin ellerini cebine attıklarını, kentte en yoksul ailelere günde 16 bin kişilik yemek verildiğini belirten gazete, eleştirilere yer verirken "hayal kırıklığına uğradığı"nı belirttiği AKP'nin eski Kadınlar Komisyonu Başkanı İkbal Cardaroğlu'nun açıklamalarını aktardı. Cardaroğlu için "Turbanlı değildir ve parti liberal olduğunu göstermek için onu ön planda gösteriyordu" diyen gazeteye konuşan Cardaroğlu, "Türbansız kadınlar vitrin gibi kullanılıyor ancak gerçekten kariyer yapanlar diğerleri. Dini suistismal eden iki yüzlüler" diye konuştu.

LE MONDE: BAĞIMSIZLAR PARLAMENTODA KİLİT ROL OYNAYABİLİR

Pazar günü yapılacak seçimlerin sonucuna göre, krizin yeniden canlanabileceğini belirten Le Monde ise, AKP'nin tek başına iktidar olabilmek ve yeni cumhurbaşkanı seçmek için yeterli sandalyesi olup olmayacağı belirsizliğinin sürdüğünü kaydetti. Bağımsızların parlamentoda "belirleyici kilit bir rol" oynayabileceğini vurgulayan gazete, AKP'nin bağımsızlara ihtiyaç olabileceğine dikkat çekerek "Çünkü hiç kimse, küreselleşme ve Batı yanlısı hale gelen bu eski İslamcıların parlamentoya girmesi beklenen diğer partilerle ittifak kuracağını tasavvur edemiyor" yorumunu yaptı.

(ANKA)