kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Yurtdışında Türkiye ve Türk imajının iyi algılanması için çalışan Jennifer Gökmen: Buradaki medeniyet ve insanlık seviyesi dünyanın hiçbir yerinde yok. Başıma bir şey gelse, sokaktaki insan bana ABD'deki en iyi arkadaşımdan daha fazla yardım eder. Türkler bu değerlerin kıymetini bilmiyor!..
ennifer Eaton Gökmen, yurtdışında Türkiye'nin imajının iyi algılanması için çalışan Amerikalı bir gelin. Bu amaçla 29 yabancı kadının gözüyle, Türkler ve Türkiye'nin anlatıldığı 'Türkçe Sevmek' kitabını; Anastasia M. Ashman ile derledi. Kitap ABD'de büyük sükse yaptı. Jennifer Gökmen, gerçek bir Türkiye aşığı ve siyasetle oldukça ilgili. Bu ilgisini tetikleyen güç ise hiç kuşkusuz, 16. dönem CHP milletvekili olan kayınpederi Sami Gökmen. Çağlayan Mitingi'ne katılan 'yabancı gelin'; "Burada milliyetçiyim ama ABD'de Bush karşıtı liberalim" diyor ve eşi Bilgehan Gökmen'le tanışmasının ardından hayatındaki değişimleri şöyle anlatıyor:

VATANIMDA HİSSETTİM

* ABD'de üniversite yıllarımda, ileride eşim olacak Bilgehan Gökmen ile tanıştım. Türkiye'de yaşamanın mümkün olup olmayacağını görebilmek için 1993 yılında İstanbul'a geldim. O tarihte ABD'deki gazetelere bakınca çok karanlık bir Türkiye manzarası çiziyorlardı.

*
Türkiye'nin bazı sorunları var ama güzel yüzünü göstermiyorlar. Yalnız Amerikalılar değil, bazı Türkler de "Türkiye'ye gitme. Orada insan hakları, kadın hakları yok. Perişan olacaksın" diye bana telkinde bulunmuştu.

* Çok ilginçtir, uçaktan indiğim ilk andan itibaren kendimi vatanımda gibi hissettim. Türkiye'ye gelen insanlar buraya derinden bakmıyor. Türk insanının, Türk kültürünün güzelliğini anlayamıyorlar.

*
Okulumuz bittikten sonra ABD'de evlendik. Daha sonra Türkiye'de de bir kez daha evlenmek istedik. Ancak yetkililere evraklarımızı verdiğimizde; yapılan araştırma sonucu, bekar olmadığımızın tespit edildiği ve kocamla evlenemeyeceğim bildirildi! Biz de bunun üzerine mecburen Fethiye'de nikah töreni olmadan bir düğün yaptık.

* Ankara'ya yerleştik. Eşim Maliye Bakanlığı'nda çalışıyordu. Aynı yıl ben de ODTÜ'de İş İletişimi (Business Communication) dersi vermeye başladım. Bana Maliye Bakanlığı'nın ilk yabancı gelini olduğum söylenmişti.

*
Ankara'da herkes okula gitmek için otostop yapıyordu. Ben safım o zamanlar; ben de yapmaya başladım. Sonradan öğrendim ki, bu çok tehlikeli bir şeymiş! ABD'de otostop sadece filmlerde olur.

DEĞERLERİMİZ KAYBOLMASIN


* Türkiye'deki medeniyet, insanlık seviyesi dünyanın hiçbir yerinde yok. Türkler kıymetlerini bilmiyor. Burada başıma bir şey gelse, sokaktaki insan ABD'deki en iyi arkadaşımdan daha fazla bana yardım eder. Maalesef ben de önce kendimi düşünüyorum. Türkiye'de bulunduğum 14 yıldır bu alışkanlığımı değiştirmeye çalışıyorum.

*
Ben Avrupa Birliği'yle bütünleşme sürecinde, Türk insanının değerlerini kaybetmesinden korkuyorum. Türkiye, Avrupa Birliği'nin standartlarını uygulasın ama AB'ye üye olmasın. Türkiye'nin yeterince doğal kaynakları var. AB'ye yalvarmaya gerek yok. AB'nin 10 sene sonra ne olacağı belli değil; belli olan bugünkü gibi olmayacağı!

BEN DAHA MİLLİYETÇİYİM

* Ailem CHP'li. Çok Kemalisttirler. Bana da öğrettiler. Türkiye vatandaşı olduğumdan beri, her seçimde oy kullanıyorum. Ama şimdi siyasi konularda onlarla pek anlaşamıyorum. Çünkü ben onlardan daha milliyetçiyim!

*
Sırtımda 'ay-yıldız'lı dövme var. Çağlayan Mitingi'ne katıldım. Kızılay Mitingi'ne ise gidemedim. Tehlikenin farkında olanlardanım. Burada milliyetçiyim ama ABD'de Bush karşıtı liberalim.

* Türkiye'de yaşayan yabancılar, Türkçe ve bu ülkenin geleneklerini öğrenmiyor. Bu yüzden yerel halkla sıcak ilişki kurmakta zorlanıyorlar. Fethiye'de bazı sokak isimlerinin ve belediye anonslarının İngilizce olmasını istemişler. Belediye de isteyene bedava Türkçe kursu teklifinde bulunmuş!