kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"PKK'da ABD silahı var"

EVREN MESCİ
Bakan Gül, PKK itirafçılarının ABD'nin Kandil'e silah taşıdığı iddiaları üzerine Kara Kuvvetleri'nden sorgulama istediğini açıkladı. Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Saygun bir yazı ile iddiayı doğruladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
"PKK'da ABD silahı var"
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, PKK itirafçılarının ABD'nin Kandil'e silah taşıdığı iddiaları üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nı arayarak, iddiaların sorgulanmasını istediğini açıkladı. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'un kendisine bir yazı gönderdiğini belirten Gül, yazının PKK silahlarının ABD'den geldiğine ilişkin çok güçlü şüpheleri ortaya koyduğunu söyledi. Gül, "Geçen hafta ABD nezdinde çok kuvvetli bir girişimde bulunduk. Müsteşarımıza talimat verdim. ABD Büyükelçisini Dışişleri'ne çağırdı" dedi. Gül, dün Ankara'nın mobilya üretim merkezi Siteler'de esnafa hitap ettikten sonra seçim otobüsünde SABAH'a kritik açıklamalarda bulundu. Daha önce de PKK'nın ABD silahlarını kullandığı yönündeki kuşkularını ilk kez SABAH'a açıklayan Gül, geçen hafta ABD'ye çok sert bir uyarıda bulunduklarını belirtti.

WİLSON'A SORDU
Şırnak Silopi'de güvenlik güçlerine teslim olan PKK itirafçıları, yüzlerine maske geçirilerek düzenledikleri basın toplantısında "ABD Kandil'e silah taşıyor" iddiasını ortaya atmıştı. Bu iddianın ardından Dışişleri Bakanı Gül, Genelkurmay'dan gelen yazının ABD'nin PKK'ya silah verdiği şüphelerini artırdığını vurguladı. Gül, ABD Büyükelçisi Wilson'a sert bir uyarıda bulunarak "PKK'ya silah veriyorsunuz, nedir?" sorusu yönelttiklerini söyledi. Gül, iddiaları kabul etmeyen Wilson'un ise "Böyle bir şey mümkün değil ancak Washington ile konuşacağım. Irak Hükümeti'ne satılan silahlar PKK'nın eline geçmiş olabilir" dediğini aktardı. Gül, geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yaptığı telefon görüşmesinde de rahatsızlığını ilettiğini, önceki gün kendisini arayan İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Miliband'a da PKK konusundaki beklentileri açıkça ilettiğini söyledi. Miliband'ın da "Yanınızdayız" dediği öğrenildi. SABAH' a konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili de, bu iddiaları ciddiye aldıklarını, Irak ordusuna sağlanan ancak birçoğunun kayıp olan silahların PKK'nın eline geçmiş olabileceğini söyledi. ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Kathy Schalow da, "PKK'ya silah sağlamıyoruz. PKK'yı terör örgütü olarak görüyoruz. Ancak iddiaların doğru olup olmadığını Irak makamları ile birlikte araştırıyoruz" dedi.

"MİLİTANA ÜZÜLDÜM"
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanlığı sürecindeki tavrı nedeniyle kendisine "militan" demesine üzüldüğünü de ifade eden Gül, "Seçim heyecanından biz de söylüyoruz ama o kelimeye üzüldüm" dedi. Gül, babası ve kardeşinin şirketinin İstanbul belediyesinin billboard ihalesini alması yönündeki iddiaları görünce kardeşi Macit Gül'ü aradığını, böyle bir durumun söz konusu olmadığını öğrendiğini de söyledi.