kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Temmuz 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Belgesel bebek sanatının duayeni

MÜJGAN HALİS
Nimet Demirbağ Sanlıman, 50 yılını belgesel bebek yapımına adamış bir sanatçı... Bebek yapmaya önce hobi olarak başlayan Sanlıman, artık dünya çapında tanınan bebeklerini sadece koleksiyonerler için üretiyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Belgesel bebek sanatının duayeni
Göztepe Parkı'nın karşısındaki mütevazı bir apartmanın en üst katına doğru basamakları tırmandığımızda, Anadolu'nun dört bir tarafından insan figürlerinin bebek kılığına girip bizi karşılayacağını bekliyorduk. Büfenin camlarından bize bakan hasta çocuğunu uyutmaya çalışan anne ve beşikteki bebeği, az ötesinde Sulukule'den kopup gelen dansöz ve saz arkadaşlarından bihaberdi. Namaza duran yaşlı amca, yanı başındaki Kavuklu Hamdi'nin muzip bakışlarından hiç etkilenmeden huşu içinde ibadetini ifa ediyordu. Kitap okumaktan gözleri yorulan dede ile patik ören yaşlı nine kafa kafaya vermiş uyuklarken, onların yaşamadığını düşünmek mümkün müydü...

50 YILLIK BÜYÜK AŞK
Hepsi bir eve nasıl doluşmuş demeyin, onlar Nimet Demirbağ Sanlıman'ın elinin emeği, gözünün nuru... Sanlıman, 50 yılını adadığı belgesel bebek sanatında bir duayen... 1947'de mezun olduğu Robert Kolej'den sonra tanıştığı Zehra Müfit Hanım onun hayatını değiştirmiş: "Yaptığı bebekleri gördüğümde hayran kalmıştım. Hobi olarak kendisinden ders aldım." Ancak 'el aldığı' hocasının sanatından o kadar etkilenmiş ki, 1955'te Beyoğlu Amerikan Haberler Bürosu'nda açtığı ilk sergiyi daha sonra sayısını bile hatırlayamadığı sergiler izlemiş. Sanlıman'ın yaptığı bebekler dünya çapında tanınıyor. Ünlü bir bebek koleksiyonerinin kendisine, dünyada sadece iki yerde yüzde 100 el yapımı bebek gördüğünü anlatıyor: "Birini İsrail'de görmüş, diğeri de benimkiymiş."

EN BÜYÜK DESTEĞİ EŞİ
Ankara sergisinde 'Dönen Dervişler' ile 'Sema' kompozisyonu Konya Mevlana Müzesi'nde yıllarca sergilenmiş. Daha sonra Türkolog Anne Marie Schimmel'in isteği üzerine Margburg Dinler Tarihi Müzesi'ne de bir benzeri yapılıp gönderilmiş. Ama Sanlıman, yetinmemiş ve kendisini geliştirmek amacıyla Topkapı Sarayı'nda Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Tezhip- Minyatür derslerine ve Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Atölyesi'ne devam etmiş. Hobi olarak başladığı bebek yapımı, giderek profesyonel bir uğraşa dönüşmüş ve 1960 yılında Beyoğlu-İstiklal Caddesi'nde Elif Bebek Atölyesi'ni açmış. Ressam eşi Tayfur Sanlıman, onun en büyük destekçisi olmuş, hatta yaptığı bebeklerin yan aksesuvarlarını da kendisi üretmiş. Bebekleri yapmanın tutkudan öte aşkla ilgili bir şey olduğunu söyleyen Sanlıman, bebekleri bir yere bakarak yapmadığını söylüyor.
Haberin fotoğrafları