kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Tezkereye destek veririz

Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak’la ilgili tezkerenin Meclise gelmesi halinde tezkereyi destekleyeceklerini söyledi. ..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'la ilgili tezkerenin Meclise gelmesi halinde tezkereyi destekleyeceklerini söyledi.

Baykal, AKP'nin ve AKP'nin ve Başbakan Erdoğan'ın terörle mücadele konusunda kafasının karışık olduğunu savunarak, "Terörle mücadelede en büyük engel Başbakan'dır" dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, NTV'de gazeteci Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Kuzey Irak konusunda Meclisin tezkere çıkarması için toplanırsa oturuma katılacaklarını açıklayan Baykal, alınan yetkinin de mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi. Baykal, "Eğer onu kullanmazsa Türkiye'nin hiçbir inandırıcılığı ve caydırıcılığı kalmayabilir" dedi. Baykal, tezkere için olmasa bile meclisin mutlaka terör konusunda bir değerlendirme yapması gerektiğini ifade ederek, bu konuda daha önceki yıllarda yaptıkları çağrıların da örtbas edildiğini ifade etti.

1 MİLYAR DOLAR

Baykal, 2003 yılında Devlet Bakanı Ali Babacan ile ABD arasında Kuzey Irak'a girilmemesi konusunda imzalanan anlaşmayla ilgili iddialarını tekrar eden Baykal, "Önceleri böyle bir şey yok dediler, yalan dediler, iftira dediler. Onun üzerine belgeleri çıkarmaya başladık, şimdi gerçek oturdu.

Yok dedikleri anlaşma 2003 yılında 22 Eylül'de Amerika ile yok dedikleri anlaşma imzalanmıştır" diye konuştu. Anlaşmanın Türkiye'nin Kuzey Irak'a müdahalesini engellediğini kaydeden Baykal, CHP'nin kıyameti koparması üzerine kredinin alınmadığını söyledi. Baykal, hükümetin söz konusu anlaşmayı meclise getirmek zorunda olduğunu anlaması üzerine bunu göze alamayarak yapamadığını ileri sürdü.

''ÖCALAN'A AFFEDECEKLERDİ''

Baykal 2006 yılında Başbakan Erdoğan imzasıyla Meclis'in gündemine getirilen bir yasa ile Abdullah Öcalan'a af yolunun açılmak istendiğini belirterek, bu yasanın çıkmasını CHP'nin engellediğini söyledi. Yasanın örgüt kurucularının da etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanması düzenlemesi getirdiğini anımsatan Baykal, "Bu yasa CHP karşı çıkmayıp geçmiş olsaydı İmralı'dakı kişi bugün tahliye olma şansı elde edecekti" diye konuştu.

''BAŞBAKAN ARINÇ'TAN DAHA FAZLASINI YAPIYOR''

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın AKP'nin Kayseri'de düzenlediği mitinge katılmasını değerlendiren Baykal, Arınç'ın Manisa'dan milletvekili adayı olduğunu hatırlatarak, Meclis başkanlarının hukuk ve Anayasa çerçevesinde belli bir dikkat içinde olması gerektiğini belirtti.

Baykal, kamuoyunun Arınç'a karşı bir alerjisinin olduğu için bu konunun bu kadar gündeme geldiğini savunarak, "Başbakan'ın Başbakanlık uçağını, helikopterini, otobüsünü kullanması daha mı normal?" dedi. Erdoğan'ın "CHP il başkanlığı valilik yapıyor" eleştirilerini de yanıtlayan Baykal, söz konusu uygulamanın 1930'lu yıllarda tek parti iktidarında olduğunu, şimdi çok partili dönemde Başbakan Erdoğan'ın TOKİ açılışı adı altında valileri AKP mitinglerine götürdüğünü söyledi.

"EN BÜYÜK ENGEL BAŞBAKAN"

Başbakan Erdoğan ve MHP Genel Başkanı arasında Abdullah Öcalan'ın idam edilmesiyle ilgili yaşanan polemiği doğru bulmadığını ifade eden Baykal, Türkiye'nin önündeki sorunun Öcalan'ın asılıp asılmaması sorunu olmadığını söyledi. Sorunun Türkiye'nin terörle nasıl mücadele etmesi gerektiğini sorunu olduığunu kaydederek, bu konuda yanlış işlerin yapıldığını söyledi. Hükümetin terörle mücadle konusunda beklenen mücadeleyi göstermediğini savunan Baykal, Türkiye'nin terörle mücadelesinin önündeki en büyük engel bu hükümettir, Başbakan Erdoğan'dır" dedi.

"BEKARA KARI BOŞAMAK GEREK LAFI HOŞ DEĞİL"

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın "bekâra karı boşamak kolay" sözlerini de eleştirerek, "Bir kere o terminoloji hoş değil. Başbakan'ın ağzına da yakışmıyor. Sanki erkek kadını boşayacak. Kadın erkek boşamayacak. Yani sen boşamazsın, mahkeme boşar. O eski 'boş ol' laflarından kaynaklanan bir zihniyet bu, hiç hoş değil" dedi.

"2 SEÇİM VE CUMHURBAŞKANLIĞI"

22 Temmuz seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı seçilememesi halinde ikinci bir seçim yapılacağı şeklindeki öngörüleri Baykal inandırıcı bulmadığını belirterek, AKP'nin bu olasılığı ve şantaj olarak ortaya attığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimi krizinin ardından artık cumhurbaşkanının mutlaka uzlaşmayla seçilmesi gerektiğinin ortaya çıktığını kaydeden kendilerinin seçimlerden yeteri kadar milletvekili çıkarması halinde bile cumhurbaşkanını uzlaşmayla seçeceklerini söyledi.

(ANKA)