kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MELİHA OKUR

Mezar kazıcılarının 30 milyarlık otomobilleri!

Büyük resim için tıklayın
İki gündür Mersin'deyiz!.. Şehir bomboş!.. Mersinliler çoktan denize ve yaylaya göç etmiş. Sıcağa rağmen siyasi parti temsilcileri dağ tepe dolaşıyor. Pazar günü AK Parti'nin Metropol Meydanı'nda mitingi vardı. Erdoğan'ın " Ananı da al git!.. " dediği Mersinli çiftçi Kemal Öncel eski bir borcu yüzünden sorgulandığı için meydanda yoktu!.. Başbakan da rahattı!..
Bence Mersinliler seçime ısınamamış!.. Miting meydanında bağımsız adaylar Fevzi Arıcı ile rahmetli Musa Anter'in yeğeni Orhan Miroğlu' nun adı sık sık konuşuldu.
Mersin'de MHP güçlü , CHP iddialı!..
AK Parti ise her zamanki gibi endişeli!.. Ben ise vakit kaybetmedim.. Sahilde durum bu ya, soluğu denizden 1050 metre yükseklikteki iki köyde aldım. Mersin özel bir il! Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı 1950'de burada seçilmiş. İlk köy kadın hareketi burada gerçekleşmiş !.. Arslanköy, Türk kadınının demokrasi adına sınav verdiği ilk yer.. Arslanköy'ün kadınları çok partili sisteme geçiş denemesinin yapıldığı 1946 seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle oy sandıklarına müdahale etmek isteyen jandarmaya karşı müthiş bir mücadele vermiş. "Cop" yemiş ama "oy" sandıklarını bırakmamış. Üstelik bu davranışlarından dolayı yargılanmışlar!..
Toros'un zirvesindeki Böğrüeğri Köyü'nde kadınlar ise iki yıl önce susuzluktan ayaklandı. Erkeklerine başkaldırdı ; "Ya köye su getirirsiniz, ya da eve ve yatağa giremezsiniz!.."
Erkekler çaresiz!..
Sonunda DSİ yola gelmiş olmalı ki, 15 gün önce Böğrüeğri evlerine su bağlandı. Köyde şimdi başka bir durum var. Böğrüeğri'de evler kırmızı beyaz boyanıyor, duvarına boyayla Türk bayrağı işleniyor. Merak ettik, "Niye?" dedik.
Köylüler , "Mezar kazıcılar evlerini böyle boyuyor!" yanıtını verdiler. Arkasından da " Mezar kazıcıları 30 milyarlık arabaya biniyor" dediler.
Görünen o ki, "mezar kazıcılığı" karlı iş! Bir o kadar da itibarlı!..
Diyeceksiniz ki; "Mezar kazıcıları da kim?" Onlar, Mezarlıklar Müdürlüğü elemanları..
Malum, şehit cenazeleri peşpeşe geliyor, Kazıcılar kazıyor ve kazanıyorlar!..
Milliyetçilik duygularının adeta dışa vurumu bu durum. Dışa vurum, kazanca yansıyınca kendi modalarını yaratıp, evlerini Türk bayrağı renklerine boyuyorlar.
Mezar kazıcılar arasında kadınlar var mı? Bilmiyorum. Ama Mersin'li kadınlar, böylesine cevval ve önemli iş yapıyor!.. Bu yılın ekim ayında Mersin Girişimci İş kadınları Derneği (GİŞKAD) tüm dünya işkadınlarını Mersin'de toplamak için uğraşıyor.
Kimler gelecek? Şimdilik sır. Benim bir önerim var. Hem iki köyün kadınları hem de çiftçi Öncel'in annesi ile tüm ihracatçı kadınlar burada olmalı.