kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ağar seçim bildirgesini açıklarken solunda DP adayı gazeteci-yazar Nevval Sevindi yer aldı.

DP, türbanın serbest olacağını vaat etti

Seçim beyannamesinde üniversitede türban serbestisi ve sivil anayasa vaadinde bulunan Ağar, Irak'ın bölünmesi durumunda Türkiye'nin 1926'daki Ankara Anlaşması'ndan tek taraflı çekilebileceğini belirtti..
İLİŞKİLİ HABERLER
DP, türbanın serbest olacağını vaat etti
DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin seçim beyannamesini açıkladı. Demokrat Parti (DP), üniversitelerde türban özgürlüğü vaat ederken, Musul ve Kerkük'ü Irak'a bırakan 1926 tarihli Ankara Anlaşması'ndan da çekilmeyi gündeme getirdi. DP'nin 108 sayfalık seçim beyannamesinde, sivil bir anayasadan siyasi partiler ve seçim kanunlarında değişikliğe, tam bağımsız yargıdan özgür basına, IMF ile stand-by'ın sona erdirilmesinden vergi adaletinin sağlanmasına kadar pek çok vaat yer aldı. Beyannameyi kamuoyuna açıklayan Ağar, Türkiye'deki siyasetin her geçen gün bir çözümsüzlük girdabının içine sürüklendiğini ve halkın gerçek gündeminin "AKP-CHP kutuplaşmasına" hapsedildiğini söyledi. "Artık çare var, DP var" diyen Ağar, AKP hükümetini de sayısal çoğunluğuna rağmen "muktedir" olamamak ve sorunları çözememekle eleştirdi.

KERKÜK VE MUSUL UYARISI
DP'nin iktidara gelmesi durumunda yapacağı işlerin vaat edildiği beyannamede 1926 yılında imzalanan Ankara Anlaşması'yla ilgili ifadeler dikkat çekti. 3 yıldır Irak'ta yaşanan istikrarsızlık ve bölünme sürecine dikkat çekilirken, "İşbirliği girişimlerimiz sonuçsuz kalır ve Irak bölünme tehdidinden kurtulamazsa, Türkiye tek başına hareket edecek ve 1926'da o günün şartlarında kabul etmek durumunda kaldığımız Ankara Anlaşması'ndan çekilecektir" ifadesine yer verildi. Ankara Anlaşması ile Türkiye Musul ve Kerkük'ü Irak'a bırakmıştı. Buna karşılık 25 yıl boyunca Musul petrolünün yüzde 25'i Türkiye'ye verilecekti. Anlaşma'dan Türkiye'nin çekilmesi, Misak-ı Milli içinde kalan Musul ve Kerkük üzerinde Türkiye'nin yeniden hak iddia etmesi anlamına geliyor. Konuyla ilgili sorular üzerine Ağar, "Bizim temel bakış açımız Irak'ın siyasi bütünlüğünün mutlak şekilde muhafazasıdır. Bu noktada bir zorluk olursa ona alternatiflerimiz de hazırdır" dedi. Bölgede hiçbir oluşumun Türkiye'ye rağmen yapılamayacağını belirten Ağar, "Tümüyle ABD'ye endekslenmiş, AKP hükümetinin dış politikaları, ABD'yi bile rahatsız eder hale gelmiştir" diye konuştu.

TÜRBAN SERBEST OLACAK
Diğer partilerin girmekten kaçındığı konuların başında gelen türban meselesi de DP'nin Seçim Beyannamesi'ne girdi. Beyannamede "Üniversiteler özgürlük alanlarıdır. Hiçbir çağda ülkede, üniversite kapıları kıyafetlerinden dolayı toplumun bir kesimine kapatılmamaktadır. Türkiye'deki uygulamanın dünyanın hiçbir çağdaş ülkesinde örneği yoktur. DP iktidarında, hizmet alan hiç kimsenin kıyafetine devlet eliyle müdahale edilmeyecektir" denildi.. Ağar sorular üzerine ise önce sivil bir anayasa yapılacağını söyledi.