kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

SSK ve Bağ-Kur emeklisine zam

Yeni Haber
SSK ve Bağ-Kur emeklileri, bu aydan itibaren, Ocak-Temmuz oranında gerçekleşen yüzde 3.87 oranındaki enflasyon kadar zam alacak.

2007 Bütçe Kanunu'nun 30. maddesinde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, Temmuz 2007'de, Ocak-Temmuz döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam yapılması hükme bağlanmıştı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre yılın ilk yarısında enflasyon yüzde 3.87 olarak gerçekleşti. Bu durumda, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına da aynı oranda zam yapılacak.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği'nin (TİED) hesaplamalarına göre, halen vergi iadesi karşılığı olarak verilen ek ödeme dahil, 527 YTL 34 YKr olan SSK taban aylığı, zamla birlikte 547 YTL 56 YKr olacak. Ortalama SSK aylığı ise 577 YTL 59 YKr'den 599 YTL 75 YKr'ye çıkacak.

''ZAM YETERSİZ''

Yapılacak zammı değerlendiren TİED Genel Başkanı Kazım Ergün, ülke ekonomisinin 21 çeyrektir büyümesine rağmen, gerçekleşen bu büyümeden emeklilere refah payı verilmemesini anlayamadıklarını kaydetti.

Yapılacak yüzde 3.87 oranındaki artışın yetersiz olduğunu ve seyyanen zam istediklerini bildiren Ergün, şunları kaydetti: ''Yapılan zamla, ek ödeme dahil 527 YTL 34 YKr olan taban aylıklarımız 547 YTL 56 YKr olacak. Bunun anlamı şudur. Aylıklarımıza günlük 67 YKr, aylık olarak ise sadece 20 YTL 22 YKr artış yapılmıştır. Görüldüğü gibi, ülke ekonomisinin sürekli olarak büyümesinin emekli, dul ve yetimlerimize hiçbir şekilde katkısı olmamıştır. Diğer taraftan, enflasyon sepetinin emeklilerin gerçek durumunu yansıtmadığı gerçeği de ortadadır. Özellikle emeklilerin harcamalarını yeterince temsil etmeyen yöntemlerle hesaplanan enflasyon oranının endeks alınması doğru bir uygulama olmamaktadır. Bu sebeple ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken emeklilerimiz, zamların kamu işçilerinde olduğu gibi seyyanen uygulanmasını ve en düşük emekli aylığının, memur taban emekli aylığı seviyesine çekilmesini istemektedirler.'' Yapılacak zammın ihtiyaçları ve beklentileri karşılamaktan uzak kaldığını ifade eden Ergün, zammın günlük 67 YKr'ye olduğunu, bunun da 44 gram dana eti, 83 gram zeytin veya yaklaşık yarım kilo domates anlamına geldiğini savundu. Ergün, şunları kaydetti: ''Bir şeylerin yanlış olduğu ortadadır. Hükümetimizden talebimiz, 9 Temmuzda yapılacak Bakanlar Kurulunda emeklilerimizin durumunu masaya yatırması ve tıpkı işçilere yapıldığı gibi bize de adil bir zam anlamına gelecek olan seyyanen zam uygulamasını hayata geçirmesidir. En düşük işçi emeklisi aylığının ise norm ve standart birliğini sağlayacak şekilde en düşük memur emekli aylığı seviyesine çekilmesi, yaşanan adaletsizliği bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır.''